Hlavní obsah

Izrael poprvé zaútočil na základnu Islámského státu. Nechce jeho bojovníky u své hranice

Izraelci zaútočili na objekt teroristů napojených na Islámský stát. Video: Marie Vladyková

 

Reklama

O víkendu se izraelská armáda potýkala s útokem islamistů. Odpověděla náletem na jejich základnu.

Článek

V Golanských výšinách, které částečně patří Izraeli a částečně je ovládá Sýrie, se střetli radikálové z brigád Mučedníků z Jarmúku s izraelskou armádou. V noci na pondělí provedlo izraelské letectvo nálet na bývalou základnu OSN. Právě tu využívali teroristé z Islámského státu a jejich spojenci. Útok se ale obešel bez obětí.

Objekt opustila OSN před dvěma lety poté, co teroristé unesli její pracovníky mírových sil. V poslední době ho využíval Islámský stát a jeho spojenci k tréninku a zároveň jako sklad zbraní. Podle prohlášení izraelských ozbrojených sil bylo nutné bývalou základnu zničit, aby se teroristé do oblasti nevrátili. Základnu totiž považovali za přímou hrozbu pro Izrael.

Golanské výšiny ovládá částečně Izrael, částečně Sýrie. Zároveň sousedí na jihu s Jordánskem a na severu s Libanonem. Na východní hranici přetrvává od sedmdesátých let demilitarizované pásmo pod kontrolou OSN.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přislíbil, že nedopustí, aby se radikálové Islámského státu usadili nedaleko izraelské hranice.

Útok na základnu byl odpovědí na nedělní ostřelování izraelské vojenské hlídky, která se pohybovala na izraelské straně Golan. Radikálové napojení na Islámský stát na ní v neděli ostřelovali vojenskou hlídku. Na střelbu zareagovalo izraelské letectvo, které zlikvidovalo čtyři radikály obsluhující vozidlo s kulometem.

Golanské výšiny jsou územím, o které se pře Izrael se Sýrií. Země sice formálně uzavřely příměří v roce 1974, ale již od té doby v oblasti působí Pozorovatelská mise OSN pro uvolňování napětí. Jejím úkolem je udržovat příměří mezi oblastí okupovanou Izraelem a částí kontrolovanou Sýrií. Izrael oblast obsadil v šestidenní válce v roce 1967 a v roce 1981 ji zákonem anektoval. OSN anexi nikdy neuznala.

Reklama

Doporučované