Hlavní obsah

Izrael ruší další plán. Netanjahu po nátlaku obyvatel odstoupil od dohody s OSN o přesunutí migrantů

Izraelský premiér odstoupil od dohody s OSN o přesunutí migrantů. Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Izraelský premiér definitivně zrušil dohodu s úřadem OSN o přesunutí afrických migrantů do zemí jako je Kanada, Itálie nebo Německo. Místním obyvatelům se nelíbilo, že část migrantů měla zůstat a začlenit se v Izraeli.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že odstupuje od dohody s úřadem OSN o přesídlení více než 16 tisíc afrických migrantů do rozvinutých západních zemí. Jeho rozhodnutí přišlo poté, co se nejdříve rozhodl dohodu jen pozastavit. Podle agentury AP k novému verdiktu přispěl tlak ze strany nacionalistických politiků.

Původně Izrael plánoval deportovat asi 35 tisíc migrantů zpět do Afriky. V pondělí však premiér Netanjahu oznámil, že se s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) domluvil na méně kontroverzní alternativě. A to přemístit polovinu z těchto migrantů do rozvinutých zemí a ostatní se měli integrovat v Izraeli za peníze OSN. Netanjahu poté plán slavnostně představil jako úspěšné řešení otázky.

Část dohody o začlenění migrantů v Izraeli ale vyvolala odpor místních obyvatel, v jejichž domovských lokalitách se běženci v současnosti vyskytují. Netanjahu tak dohodu pozastavil a nakonec oznámil, že od ní definitivně odstupuje.

„Pozorně jsem si vyslechl mnoho komentářů týkajících se dohody a na základě toho jsem opět vyhodnotil klady a zápory. Nakonec jsem se rozhodl dohodu vypovědět,” uvedl Netanjahu v prohlášení.

Většina z dotyčných 35 až 40 tisíc migrantů pochází z Eritreje, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti, nebo z Jižního Súdánu zmítaného už pátým rokem občanskou válkou. Běženci tvrdí, že z Afriky je vyhnalo ohrožení ve vlastní zemi, Izrael je ale označuje za ekonomické migranty a míní, že nemá povinnost udělit jim azyl.

Reklama

Doporučované