Hlavní obsah

Izrael sestřelil syrskou stíhačku nad Golanskými výšinami

Foto: Dmitry Zherdin, Wikimedia

Ilustrační záběry.

Reklama

Syrská státní média s odkazem na syrskou armádu uvedla, že Izrael na letoun pálil, ale nesdělila, zda byl zasažen. Podle agentury AP Izrael sestřelil syrskou stíhačku poprvé za čtyři roky.

Článek

Izraelská armáda oznámila, že dnes sestřelila letoun syrské armády, který se dostal do izraelského vzdušného prostoru. Na stíhačku Suchoj byly vystřeleny dvě střely typu Patriot poté, co se dostala nad Izraelem okupované Golanské výšiny. Stroj ale možná nakonec dopadl v Sýrii, napsala s odkazem na izraelský vojenský rozhlas agentura Reuters.

Syrská státní média s odkazem na syrskou armádu uvedla, že Izrael na letoun pálil, ale nesdělila, zda byl zasažen. „Izraelský nepřítel potvrzuje podporu ozbrojených teroristických skupin, pálil na jedno z našich vojenských letadel,” uvedla syrská armáda s tím, že stíhačka podnikala nálety proti teroristům a nacházela se v syrském vzdušném prostoru.

Podle agentury AP Izrael sestřelil syrskou stíhačku poprvé za čtyři roky.

Izrael svou protiraketovou obranu aktivoval také v pondělí. Šlo naopak o střely, které nakonec dopadly v Sýrii. Začátkem měsíce Izrael dvakrát během jednoho týdne vypálil raketu systému Patriot na bezpilotní letouny, které se blížily k Izraeli ze Sýrie. Podobný incident se stal i v červnu.

Dvě třetiny Golanských výšin okupuje Izrael, který je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973. Roku 1981 je pak v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části území je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Izrael přítomnost Ruskem podporované syrské armády poblíž hranic znepokojuje. Obává se i blízkosti jemu nepřátelských íránských jednotek, které jsou rovněž spojencem syrské vlády.

Reklama

Doporučované