Hlavní obsah

Izrael silný jako nikdy. Netanjahu sklidil bouřlivý potlesk na konferenci AIPAC

Izrael je silný jako nikdy. Izraelský premiér Netanjahu vystoupil na konferenci AIPAC.Video: Jolana Humpalova, Reuters

 

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přednesl projev v sále s 18 000 lidmi. Jeho závěry vycházely i ze setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Článek

Izrael je vojensky silný jako nikdy, a to díky USA. Před Americko-izraelským výborem pro veřejné záležitosti to dnes řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. V sále s 18 000 lidmi se mu dostalo bouřlivého přijetí.

Premiér svůj projev zahájil poděkováním jednotlivcům, kteří mají podle něj zásluhu na současných výborných vztazích mezi USA a Izraelem. Nechal povstat izraelského velvyslance v USA Rona Dermera, amerického velvyslance v Izraeli Davida Friedmana a také bývalého kanadského premiéra Stephena Harpera. Poděkoval administrativě amerického prezidenta Donalda Trumpa za rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a přestěhovat velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

S Trumpem se Netanjahu sešel v pondělí a americký prezident nevyloučil, že bude při slavnostním otevření ambasády v květnu osobně. Netanjahu kladl při jednání důraz na hrozbu, kterou podle něj představuje Írán. Totéž prohlásil i dnes, když k údajným jaderným ambicím Teheránu řekl: „Musíme Írán zastavit, zastavíme ho. Prezident Trump dělá dobře, když se staví proti Íránu a hrozí mu novými sankcemi. Za to se prezidentu Trumpovi klaním. Věřím, že přijde den, kdy ta hrozná tyranie ze země zmizí.“

Na adresu Íránu pak z úst Netanjahua zaznělo i následující. „Nedovolíme Íránu vyvíjet jaderné zbraně nyní, za deset let a nikdy. Když jsem zde stál loni, upozornil jsem, že íránský režim nebude mírnější a liberálnější, ale radikálnější a nebezpečnější. A měl jsem pravdu,“ prohlásil Netanjahu.

Zmínil se i o plánu americké administrativy nabídnout mírový plán řešení izraelsko-palestinského sporu. Prohlásil, že mír může nastat, až předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás přestane podporovat terorismus. „Mám pro prezidenta Abbáse vzkaz: Přestaňte platit teroristům. Investujte do života, investujte do míru,“ řekl Netanjahu. „Prezident Trump je pro mír, já jsem pro mír,“ prohlásil izraelský premiér.

Palestinci omezili kontakty s USA po rozhodnutí o Jeruzalému a nepřejí si, aby USA působily jako prostředník mírových jednání. Podle nich v konfliktu straní Izraeli. Abbásův poradce Muhammad Ištaja dnes v ostré kritice USA přirovnal přístup Američanů k Palestincům k porážce dobytka. „Vyvedou dobytek na dvůr, z něhož vede jen jeden východ. Postrčí krávu do uličky, tam je každá zabita elektrickou pistolí a skončí na běžícím pásu, který ji dopraví na stůl k rozčtvrcení. A nakonec ji snědí v hamburgeru. Přesně to se dělá s Palestinci,“ prohlásil Ištaja.

Reklama

Doporučované