Hlavní obsah

Izrael slibuje přednostní očkování pro přeživší holokaustu po celém světě

Foto: Profimedia.cz

Snímek z očkování proti koronaviru v Jeruzalémě.

Reklama

Izraelské ministerstvo pro diasporu oznámilo, že v rámci ambiciózní iniciativy by chtělo poskytnout přednostní očkování všem přeživším holokaustu na celém světě.

Článek

Komplikovaná logistická operace se nachází v počáteční fázi. Ministerstvo pro diasporu údajně hledá způsoby, jakými by mohly zahraniční vlády v rámci iniciativy postupovat. Probíhají také jednání s velkými přepravními společnostmi, které by zajišťovaly přepravu. Kampaně by měly být vedené v jednotlivých státech skrze vakcinační centra. Hladký průběh celé iniciativy podle ministerstva zajistí mezinárodní židovská mládežnická organizace dobrovolníků Shalom Corps.

Právě její dobrovolníci by měli dohlížet na byrokratický proces v jednotlivých státech. Podle předběžného plánu iniciativy by přeživší, kteří nemohou opustit své domovy, měli očkovat v jejich místě bydliště právě dobrovolníci a vybraní zdravotní pracovníci. Finanční prostředky má v plánu ministerstvo získat od židovských filantropů.

„Tato globální krize nám dává příležitost podpořit přeživší holokaustu, jejichž odolnost nás neustále provází a inspiruje nás v lidskosti,“ uvedla ministryně resortu Omer Jankelevičová.

„Je to neproveditelná politická kampaň,“ zní kritika

Podle amerického židovského serveru Forward ale iniciativa vyvolává kritiku. Ministryni Jankelevičovou obviňují z toho, že iniciativou především usiluje o zvýšení volebních preferencí před blížícími se parlamentními volbami, které proběhnou v Izraeli 23. března.

Iniciativu označila za logisticky neuskutečnitelnou i Židovská agentura pro Izrael a spoluzakladatel Shalom Corps. Projekt označuje za politické gesto. Její mluvčí ale přesto uvedl, že iniciativu prověřují.

Skepticky se vyjádřila i bývalá zákonodárkyně, diplomatka a předsedkyně pro Organizaci přeživších holokaustu v Izraeli Colette Avitalová. Ta označila celou iniciativu za předvolební kampaň. Za neetickou a morálně problematickou označil iniciativu i profesor Ben Gurionovy univerzity a epidemiolog Nadav Davidovič. Uvedl, že zapojování se do strategií očkování v jednotlivých státech, které již tak mají problémy, by mohlo pobouřit veřejnost.

Ministerstvo pro diasporu v prohlášení uvádí, že iniciativa bude spuštěna v nadcházejících týdnech. Vakcíny pak nebudou brány ze zásob Izraele, ale budou zprostředkovány nad rámec.

„Je naší kolektivní povinností chránit tuto vzácnou, ale křehkou část populace. Je to naše zodpovědnost. Teď je to na nás, židovských institucích a lídrech na celém světě, abychom se spojili. Společně můžeme docílit toho, že přeživší holokaustu budou efektivně naočkováni v místě, kde žijí,“ uvedla Jankelevičová.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví ani ministerstvo zahraničí se k celé iniciativě zatím nevyjádřily. Podle serveru Jewish Journal žije v Izraeli 190 tisíc a po celém světě dalších 130 tisíc přeživších holokaustu. Izraeli se dosud podařilo naočkovat přes 1,8 milionu obyvatel. Do konce března má v plánu naočkovat přes polovinu tamního obyvatelstva – zhruba 5 milionů lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované