Hlavní obsah

Izrael testoval nový obranný systém. Balistické střely zneškodní ještě před jejich návratem do atmosféry

Izraelci sestřelí balistické rakety ještě před jejich návratem do atmosféry.Video: AP

 

Reklama

Izrael provedl úspěšný test nového protiraketového systému Arrow 3. Ten podle Izraelců zvládne balistické střely zneškodnit ještě před jejich návratem zpět do zemské atmosféry.

Článek

Úspěchem skončil test nového izraelského protiraketového systému Arrow 3. Izraelská vláda uvádí, že obranný systém zvládne sestřelit balistické střely vypálené směrem na Izrael ještě před jejich návratem zpět do atmosféry.

Izraelské ministerstvo obrany prohlásilo test za významný milník při budování účinné obrany proti bezpečnostním hrozbám v regionu. Podle expertů má systém sloužit zejména jako odpověď na narůstající napětí mezi Izraelem a Íránem.

„Arrow 3 je navržen specificky proti střelám dlouhého doletu. Pokud mluvíme o možnostech států Blízkého východu, jde zejména o íránské balistické střely s doletem okolo 1500 kilometrů. Což je ve své podstatě vzdálenost mezi Íránem a Izraelem,” řekl v rozhovoru pro webový server The Algemeiner Jifta Šapir z Institutu národních strategických studií v Tel Avivu.

Napětí mezi oběma státy dlouhodobě stoupá a na začátku února se dočkalo svého dosavadního vrcholu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na bezpečnostní konferenci v Mnichově představil trosky údajného íránského dronu, o kterém tvrdil, že ho izraelská armáda sestřelila ve vlastním vzdušném prostoru. Izraelci taktéž dříve v měsíci ztratili stíhací letoun, který měly sestřelit syrské jednotky podporované Íránem.

Netanjahu také podle The Independent dodal, že Írán představuje v regionu výrazné nebezpečí a Izrael je v případě potřeby připraven zasáhnout. Počínání Íránců v Sýrii totiž izraelská strana v mnoha případech vnímá jako snahu o narušení vlastní svrchovanosti.

Protiraketový systém Arrow 3 je součástí rozsáhlé izraelské obranné sítě, která má za úkol Izrael chránit také před raketami krátkého a středního doletu z Pásma Gazy a Libanonu.

Izraelská vláda za pomoci USA a také americké letecké společnosti Airbus systém vyvíjela posledních deset let a podle The Independent je považován za jednu z nejúčinnějších zbraní světa.

Zapojení Arrow 3 do plného provozu ale podle Šapira bude otázkou několika let. „Není to jako s koupí auta, kdy si vezmete klíče a jedete,” dodal.

První test Izraelci provedli v blíže nespecifikované oblasti uvnitř svých hranic. K dalším zkouškám se ale zbraně přesunou na Aljašku.

Reklama

Související témata:

Doporučované