Hlavní obsah

Izrael už není očkovací premiant. „Dochází mi trpělivost,“ vzkázal premiér

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Naftali Benet.

Reklama

Židovský stát dříve patřil k premiantům v očkování, dnes už to ale neplatí. V zemi se každým dnem nově nakazí okolo deseti tisíc obyvatel. I proto nabízí vláda třetí dávku vakcíny každému, kdo je starší 12 let.

Článek

Kabinet izraelského premiéra Naftaliho Beneta se nyní potýká s další vlnou koronaviru, kterou způsobila vysoce nakažlivá mutace delta. Vědci mají za to, že ji do země přivezli cestující, kteří se neřídili povinnou karanténou po příjezdu.

Vláda sází zejména na očkování, třetí dávku vakcíny nyní nabízí všem lidem starším 12 let. „S lidmi, kteří nejsou očkovaní, nám dochází trpělivost,“ nebral si Benet servítky. Ministr zdravotnictví Nican Horovic doplnil, že koronavirus se stal tématem zejména pro nenaočkované. „Zdržení se očkování jednoduše způsobuje smrt,“ dodal.

Z více než devíti milionů obyvatel dostalo alespoň jednu dávku vakcíny šest milionů, více než 5,5 milionu obyvatel má dvě a 2,8 milionu lidí už dostalo tři dávky, informovalo ministerstvo zdravotnictví. I tak ale židovský stát nepatří k úplným očkovacím premiantům jako dříve, na vrcholu žebříčku jsou nyní státy jako Spojené arabské emiráty, Portugalsko, Katar, Singapur a Španělsko. Plná proočkovanost se tam pohybuje i kolem 80 %. V Izraeli je naočkováno plně jen 66 procent obyvatel, přesvědčit zbylou třetinu se vládě nedaří.

Ministr pro otázky diaspory Nachman Šaj vyzval k povinnému očkování pro všechny úředníky a učitele – zaměstnanci škol nyní mohou pokračovat v práci i bez očkování, musí se ale každých pár dní testovat, náklady si přitom hradí sami.

Studenti musí do karantény vždy, když se v jejich třídě vyskytne někdo pozitivní. Týden po začátku školy je tak nyní v karanténě na 150 000 žáků a studentů. Přes polovinu odhalených pozitivních případů nyní tvoří školní děti. „Strašně si přejeme, aby do karantény nešly celé třídy,“ řekl Benet s tím, že od října začne země testovat takzvané „zelené třídy“, tedy systém, kdy půjde do karantény jen pozitivně testované dítě, už ne jeho spolužáci.

V posledních dnech hlásí Izrael denně okolo deseti tisíc nových případů nemoci covid-19, od začátku pandemie jí už podlehlo více než 7 300 lidí.

Izrael se otevře turistům

Izrael se má stát „virovým radarem“ pro celý svět

Všichni příchozí do Izraele budou „geneticky testováni“, zda s sebou nepřivážejí koronavirus. V neděli to oznámil izraelský premiér Benet, aniž by ale poskytl podrobnější informace.

„Pracujeme na monitorovacím systému pro všechny, kdo vstoupí do Izraele. Izrael se tedy stane radarem pro virus,“ citoval ho server The Times of Israel s tím, že nový systém by měl začít fungovat na Ben Gurionově letišti v Tel Avivu, hlavní vstupní bráně do země. Benet systém označil slovem „omega“.

Premiér tak podpořil ministryni pro sociální rovnost Meirav Cohenovou, která varovala, že „příští varianta viru vstoupí do Izraele přes letiště Bena Guriona“. Tomu by výše zmíněné genetické testování mělo zabránit.

Reklama

Doporučované