Hlavní obsah

Izrael v paralýze. V jeho čele je obviněný premiér, na krku má další volby

Foto: ČTK

Obviněný izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Izrael je ve slepé uličce. Jeho premiér Benjamin Netanjahu čelí po čtvrtečním rozhodnutí generálního prokurátora třem obviněním, mimo jiné z korupce. A šéf nejsilnější parlamentní strany Benny Ganc ve středu oznámil, že se mu nepodařilo sestavit vládu.

Článek

Lídr Modré a bílé Ganc to telefonicky oznámil prezidentovi Reuvenu Rivlinovi – těsně před vypršením jednadvacetidenní lhůty. Hlava státu teď dala příležitost k vytvoření vlády komukoliv z řad Knesetu, izraelského parlamentu. „Dva nejsilnější kandidáti na premiéra neuspěli, takže je teď řada na nějakém členovi Knesetu, kterému se podaří zajistit si většinu,” řekla Seznamu izraelská novinářka Lahav Harkovová z listu The Jerusalem Post.

Existuje ale jen malá pravděpodobnost, že by člen parlamentu uspěl. „Šance má ten člověk opravdu nízké. Lídrům dvou největších stran se zformovat koalici nepodařilo a důvody, politické okolnosti se od té doby nijak nezměnily. Těžko proto očekávat, že teď někdo další uspěje. I když i taková možnost tu je,” připustila novinářka. „Vyžadovalo by to ale hodně politické odvahy. Aby ti členové stran vystoupili a řekli, že zkusí někoho jiného, ne svého lídra,” podotkla.

Zemi proto pravděpodobně čekají další volby – tentokrát v březnu. Za poslední rok by šlo už o třetí hlasování o podobě izraelské vlády.

Pravicový blok proti centristovi Gancovi

O sestavení vlády se po zářijových volbách snažil už Netanjahu. Snaha o vytvoření koalice mu ale nevyšla a prezident Rivlin předal žezlo vítězi voleb Gancovi. Ani on ale nepřinesl Izraeli úlevu, šanci na sestavení vlády neproměnil.

„Gancova strana sice získala víc křesel než ta Netanjahuova, pravicový blok ale zůstal vůči Likudu a jeho lídrovi velmi loajální. A protože pravice dala dohromady dostatečný počet mandátů, podařilo se jim zabránit Gancovi, aby získal většinu,” uvedla Harkovová.

Foto: ČTK

Benny Ganc, šéf modrobílé strany.

Do tohoto pravicového bloku nepatřila strana Avigdora Liebermana J’Israeli bejtenu. „Lieberman se toho neúčastnil, on je jiný případ. Chce vládu národní jednoty, která by spojila levici i pravici a Ganc a Netanjahu by vládu sestavili společně. Takže odmítl podpořit jakoukoliv jinou koalici než tuto,” vysvětlila Seznamu izraelská novinářka.

Do vlády s Likudem? Ne, řekl Ganc

Ve složité pozici je teď ale především Likud. Svého času nejsilnější hráč na politickém poli v Izraeli bude s obviněným Netanjahuem v čele jen těžko pro některé strany vhodným koaličním partnerem.

Centrista Ganc poté, co generální prokurátor Avichaj Mandelblit obvinil současného premiéra z korupce i ovlivňování vlastníků médií, vládu s Likudem odmítl.

„Pokud přijdou další volby, Likud se bude hodně snažit o víc křesel. Pravicový blok by pak mohl získat většinu. Je to nepravděpodobné, ale nelze to vyloučit. V jiném případě si ale koalici s Netanjahuem v čele Likudu představit nedokážu. Možná kdyby Lieberman změnil svůj názor,” řekla Harkovová z The Jerusalem Post.

Foto: ČTK

S Likudem s Netanjahuem v čele Ganc do koalice nepůjde.

Co čeká Netanjahua?

Problémy se zákonem by mohly pro Netanjahua jako izraelského předního politika znamenat začátek konce. „Mohl by to být startovní bod pro ostatní členy Likudu, aby si řekli, že si asi musí najít nového lídra. To se zatím nestalo, dosud většina z nich premiérovi vyjadřovala podporu,” uvedla Harkovová. „Ale je to opravdu svízelná politická situace. A já si myslím, že to lidem v Likudu otevře dveře k hledání někoho jiného,” uzavřela.

Premiér má třicet dní na to, aby vyřešil otázku své poslanecké imunity, jež v tuto chvíli brání dalšímu vývoji trestního řízení. Imunity se Netanjahu, první obviněný izraelský premiér, může vzdát, nebo skrze ni obvinění vznesená generálním prokurátorem blokovat.

Takový krok by byl pro Izrael další novinkou – všichni vysocí představitelé státu se v podobných situacích poslanecké imunity vzdali. Třeba Liebermana, šéfa Jisra'el bejtenu a bývalého ministra zahraničí, obrany a dalších rezortů, obvinili před sedmi lety z korupce.

Konečný verdikt je zatím v nedohlednu. „Věci jako je tato tady postupují pomalu,” uvedla izraelská novinářka Lahav Harkovová. „Dostat se k výsledku může trvat roky,” dodala.

Zatímco izraelští komentátoři premiéra vyzývají, aby na svou funkci rezignoval, Netanjahu se k ničemu takovému nejspíš nechystá. Obvinění označil za pokus o převrat a v reakci na ně uvedl, že neodstoupí.

Reklama

Doporučované