Hlavní obsah

Izrael zákazal vstup do země dvěma členkám amerického Kongresu. Trump rozhodnutí schvaluje

Foto: MPAC National, Flickr

Iljan Omarová čelila obviněním z antisemitismu poté, co naznačila, že americká podpora Izraele je důsledkem politické korupce a podplácení proizraelské lobby. Za své výroky se později omluvila.

Reklama

Izrael rozhodl, že neumožní vstup do země demokratickým kongresmankám Rashidě Tlaibové a Ilhan Omarové. Oznámila to náměstkyně ministra zahraničí Cipi Hotovelyová.

Článek

Izraelská televizní stanice Channel 12 ve čtvrtek oznámila, že se ministr vnitra Arje Deri rozhodl nepovolit političkám USA vstup do země. Obě kongresmanky – Ilhan Omarová a Rashida Tlaibová – v minulosti kritizovaly izraelský stát.

O jejich plánované návštěvě rozhodl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Večer byl verdikt jasný – kongresmenky přijet nesmějí.

Omarová a Tlaibová se do země podle izraelských médií chystaly tento pátek či o víkendu.

Rozhodnutí přišlo podle listu The Guardian jen čtyři dny poté, co média informovala o výroku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Měl svým poradcům říci, že by Izrael měl vymáhat novelu zákona z roku 2017. Ta umožňuje odepřít jednotlivcům vstup do země, pokud bojkotují Izrael.

Bílý dům posléze popřel, že by Donald Trump takový názor vyjádřil, a jeho tisková mluvčí Stephanie Grishamová řekla, že „si izraelská vláda může dělat, co chce. Je to falešná zpráva.“

Později ovšem Donald Trump tweetoval, že by Izrael v případě vpuštění obou političek do země dal najevou svou slabost. Napsal, že Omarová i Tlaibová nenávidějí Izrael a všechny Židy a že neexistuje nic, co by mohlo změnit jejich názor. Na závěr svého Tweetu dodal, že je to ostuda.

Kontroverzní hnutí BDS

O připravované návštěvě se mluví už delší dobu a izraelský velvyslanec ve Washingtonu Ron Dermer k tomu v červenci řekl, že s ohledem na Kongres a izraelsko-americké spojenectví návštěva zakázána nebude.

Sněmovna reprezentantů USA pak zhruba před týdnem hlasovala proti hnutí BDS. To je zkratka pro celosvětové hnutí The Boycott, Divestment and Sanctions, které vzniklo v roce 2005 a které se pomocí hospodářského a politického tlaku snaží ukončit okupaci a kolonizaci palestinského území a Golanských výšin. Usiluje také o zavedení rovnosti pro arabsko-palestinské občany Izraele a o uznání práva na návrat palestinských uprchlíků. Podle americké stanice CNN učinil v roce 2017 izraelský premiér Benjamin Netanjahu z boje proti hnutí BDS prioritu své administrativy.

Usnesení Sněmovny reprezentantů USA nesouhlasí s taktikou hnutí, podle něj se dotýká zájmů amerických komerčních společností a snaží se o delegitimizaci státu Izrael. Proti usnesení bylo pouze 17 hlasů, z nichž jeden patřil Omarové a jeden Tlaibové.

Netanjahu záležitost ve středu konzultoval s ministry vnitra, zahraničí, veřejné bezpečnosti, s šéfem bezpečnostní rady a generálním prokurátorem. „Existuje možnost, že návštěva nebude povolena. Materiál dál studují právní odborníci. Podle zákona poslední slovo náleží ministrovi vnitra,” uvedl deník The Jerusalem Post.

Zákaz vstoupit političkám do země byl podle Guardianu zřejmě vydán na základě zmiňovaného zákona z roku 2017. Server The Times of Israel napsal, že důvodem k zákazu vstupu je podezření z podpory BDS a toho, že se ženy dopustí provokace. Tlaibová má na Západním břehu Jordánu příbuzné.

Izraelský deník o Tlaibové i Omarové napsal, že nepůsobí, že by se chtěly dozvědět něco o izraelsko-palestinském konfliktu z izraelské strany. V izraelských a amerických médiích se ale opakovaně objevovaly názory, že pokud se političky do země nedostanou, posílí to jejich názory i celé hnutí BDS.

Reklama

Doporučované