Hlavní obsah

Izrael zaútočil v Sýrii na dvanáct cílů syrské armády a Íránu, šlo o odvetu za sestřelení izraelského letounu

Izraelská armáda provedla rozsáhlý odvetný útok v Sýrii.Video: Reuters

 

Reklama

Poté, co syrská raketa sestřelila izraelský letoun F-16, učinil Izrael odvetný krok a provedl rozsáhlý útok v Sýrii. Jde zatím o nejvážnější vojenskou konfrontaci Izraele se Sýrií za syrské občanské války.

Článek

Izraelské letectvo zaútočilo na dvanáct syrských a íránských cílů v Sýrii, mezi nimiž byly tři baterie protivzdušné obrany a čtyři íránské cíle, které patří k íránské vojenské mašinérii v Sýrii. Syrská armáda kvůli tomu zaktivovala protivzdušnou obranu.

Podle syrské státní televize bylo zasaženo několik izraelských letadel, což ale Izrael popřel. Uvedl, že poškozena byla jenom jedna stíhačka F-16 a dvěma jejím pilotům se podařilo seskočit. Jeden se ale těžce zranil. Oba byli následně převezeni do nemocnice.

Armádní mluvčí řekl, že si Izrael nepřeje situaci stupňovat, ale „je připraven na všechny alternativy”. Írán a Sýrie si podle něj hrají s ohněm.

Sobotní izraelský útok je zatím nejvážnější vojenskou konfrontací Izraele se Sýrií za syrské občanské války. Izrael se předtím omezil jenom na útoky na libanonské radikální hnutí Hizballáh, které je stejně jako Rusko a Írán spojencem vlády v Damašku a pomáhá syrské armádě. Delší dobu Izrael poukazuje na to, že Írán v Sýrii upevňuje své pozice.

Izraelský velvyslanec v Moskvě Harry Koren v sobotu řekl, že od jižní syrské hranice by se měly urychleně stáhnout oddíly Hizballáhu a dalších šíitských skupin. Podle Korena, jehož citovala ruská agentura Interfax, si přítomnost íránské armády v Sýrii vyžaduje větší politickou i vojenskou koordinaci s Ruskem.

Izraelská armáda oznámila, že v odvetě na syrskou protiletadlovou palbu tedy zaútočila na 12 pozic v Sýrii, mezi nimiž byly tři baterie protivzdušné obrany a čtyři íránské cíle, které patří k íránské vojenské mašinérii v Sýrii. Při útoku (ze Sýrie) byly na Izrael vypáleny protiletadlové střely, které aktivizovaly poplašné systémy, jež byly slyšet v severním Izraeli. Armádní mluvčí řekl, že si Izrael nepřeje situaci stupňovat, ale „je připraven na všechny alternativy”. Írán a Sýrie si podle něj hrají s ohněm.

Izraelský premiér při návštěvě Ruska obvinil Írán z úmyslu zničit židovský stát. Putin srovnával antisemitismus a „rusofobii“

Reklama

Související témata:

Doporučované