Hlavní obsah

Izrael zmírnil podmínky pro nošení zbraní

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Izraelský ministr pro vnitřní bezpečnost Gilad Erdan zmírnil podmínky pro právo nosit střelnou zbraň. Díky úpravě zákona může narůst počet ozbrojených civilistů z 200 tisíc na 600 tisíc.

Článek

Izraelský ministr pro vnitřní bezpečnost zmírnil podmínky ozbrojování civilistů. Podle izraelského tisku má nyní kromě vojáků a policistů zbraň 145 000 Izraelců. Nově se může toto číslo zvýšit na 200 000.

Ministr Gilad Erdan rozhodl, že právo nosit zbraň bude mít každý, kdo prošel pěchotním střeleckým výcvikem v armádě, v níž Izraelci slouží až na výjimky povinně. Dosud o licenci mohla požádat osoba ve věku nejméně 21 let, která se prokázala dobrým zdravotním stavem. Musel to být občan některé ze židovských osad na palestinském Západním břehu Jordánu nebo pohraniční oblasti.

Erdan od nástupu do funkce v roce 2015 vyjadřoval podporu pro navýšení počtu civilistů, kteří budou moci nosit zbraně. „Vyzbrojení a vycvičení civilisté přispívají k pocitu bezpečí na veřejných místech, jsou důležitou složkou obrany proti akcím osamělých útočníků, což zvyšuje veřejnou bezpečnost," prohlásil.

Podle nových pravidel by se mohlo vyzbrojit teoreticky až 600 000 Izraelců, píše agentura AFP, protože prošli náležitým výcvikem v pěchotě. Erdanův úřad očekává, že z těchto lidí o licenci požádá zhruba 40 000 občanů. Zbrojní licence se musí obnovovat po třech letech.

Arabská poslankyně izraelského parlamentu Hanín Zuabíová v úterý na Erdanovu adresu uvedla, že ministr chce „vyvolat strach na arabských ulicích".

Advokátka Debbie Gildová-Hajová z izraelského sdružení pro občanská práva řekla, že ještě před několika lety byla tendence omezit množství zbraní na veřejných místech a zamezit tak zbytečným obětem. „Od té doby, co nastoupil do úřadu Erdan, jsme svědky pravého opaku," sdělila.

Reklama

Související témata:

Doporučované