Hlavní obsah
Online

Británie naočkovala první dávkou vakcíny již 10 milionů lidí

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson si prohlíží přípravu vakcíny Oxford-AstraZeneca.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovensko od příštího týdne znovu otevře mateřské školy, základní školy pro žáky prvního stupně a střední školy pro studenty posledních ročníků. Zároveň bude až na výjimky povinná práce zaměstnanců z domova. Rozhodla o tom vláda, řekli ve středu novinářům ministři školství, zdravotnictví a sociálních věcí. Kabinet premiéra Igora Matoviče také zpřísnil pravidla ohledně uvolňování jiných karanténních omezení, vláda zřejmě prodlouží nouzový stav a zákaz vycházení s výjimkami.

- Izraelská vláda má ve středu jednat o dalším prodloužení plošné uzávěry, kterou už potřetí během pandemie covidu-19 zavedla před měsícem a která stále nevedla ke zlepšení epidemické situace. V neděli vláda schválila prodloužení takzvaného lockdownu do pátečního rána poté, co přitvrdila pokuty za jeho porušování.

- Na hranici kapacit lůžek intenzivní péče se minulý týden dostalo Portugalsko, kam ve středu německá armáda pošle 26 zdravotníků, z toho desítku lékařů, a několik desítek přístrojů na podporu dýchání a zdravotnický materiál. Zdravotníci budou pomáhat v nemocnici v Lisabonu, zůstat by měli zatím tři týdny.

- První dávku vakcíny proti covidu-19 už v Británii dostalo více než deset milionů lidí. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu britské vlády. Podle oficiálních dat se v Británii, která má zhruba 67 milionů obyvatel, koronavirem od počátku epidemie nakazilo 3,87 milionu osob. Statistický úřad ale ve středu uvedl, že se nakazit mohlo až deset milionů Britů.

  • Podle Oxfordu by mohla být vakcína proti mutaci na podzim

    Oxfordská univerzita a společnost AstraZeneca by mohly představit novou vakcínu proti mutacím koronaviru již na podzim.

    Přečtěte si více zde:

  • Biden je připraven ke kompromisu při jednání o koronavirovém balíku

    Americký prezident Joe Biden je ochoten ke kompromisu při jednání o balíku pomoci Američanům v době epidemie nemoci covid-19, ale trvá na tom, že je třeba rozhodnout rychle. V sázce je suma 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun), které prosazuje Biden, avšak republikáni ji považují za přemrštěnou.

    Prezident ve středu prohlásil, že je připraven ke kompromisu v přísnějším výběru lidí, kteří budou mít nárok na jednorázovou přímou pomoc. Trvá na tom, že suma 1 400 dolarů musí zůstat zachována, ale je ochoten přijmout výhrady k výběru těch, kdo na ni budou mít nárok. „Stůjme při sobě, podržím vás a doufám, že vy podržíte mne,“ řekl Biden na jednání s demokraty ze Sněmovny reprezentantů. Kladl důraz na to, aby byla pomoc schválena rychle, a zmínil se o rostoucích počtech sebevražd a horšící se situaci mezi narkomany v době epidemie.

  • Rakouská viroložka by izolovala na měsíc celé Tyrolsko

    Rakouská spolková země Tyrolsko by se měla na měsíc zcela izolovat od zbytku světa. Vyzvala k tomu ve středu viroložka a poradkyně rakouské vlády Dorothee von Laerová, která působí na univerzitě v Innsbrucku. V Tyrolsku se šíří takzvaná jihoafrická mutace koronaviru. Podle listu Die Presse už rakouské ministerstvo zdravotnictví skutečně prověřuje možnosti, jak by bylo možné omezit pohyb.

    Pokud se podle von Laerové rychle nezačne jednat, hrozí „druhý Ischgl“. Tyrolské lyžařské středisko Ischgl se na jaře stalo jedním z hlavních koronavirových ohnisek v Evropě. Nakazilo se tam mnoho místních i turistů, kteří následně virus roznesli do řady evropských zemí. Tyrolská zemská vláda i rakouská spolková vláda následně čelily ostré kritice kvůli pomalé reakci na šíření koronaviru v Ischglu i dalších lyžařských střediscích.

  • Francie hlásí přes 26 tisíc nakažených

    Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 26 362 nových případů nákazy koronavirem. Přírůstek infikovaných je jen těsně pod letošním maximem 26 916 nakažených za den z minulé středy, píše agentura Reuters. S covidem-19 za poslední den zemřelo ve francouzských nemocnicích 357 pacientů, v úterý to bylo 404 zemřelých.

    Přes stále přísnější omezení pohybu osob se situace ve Francii nezlepšuje. Sedmidenní průměr nových případů, který vyrovnává rozdíly jednotlivých dní, převyšuje 20 000 nových případů na den už od 23. ledna. Na konci prosince to přitom bylo přibližně 13 000.

    Tlak na nemocnice ve středu mírně polevil, hospitalizovaných je 77 595 lidí, o 116 méně než v úterý. Na jednotkách intenzivní péče je 3 277 pacientů.

  • Unie začala posuzovat vakcínu firmy Novavax

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve středu začala posuzovat účinnost a bezpečnost vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinula americká firma Novavax. Agentura to oznámila v tiskové zprávě. Novavax na konci ledna uvedl, že jeho očkovací látka má podle klinických testů provedených v Británii účinnost 89 procent.

    Proces zvaný rolling review, který ve středu EMA avizovala, umožňuje zrychlit proces registrace slibných léků a vakcín. V tomto typu řízení EMA zkoumala i vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, které už Evropská komise pro unijní trh podmínečně schválila.

  • Streamovací společnosti Spotify se zvýšily tržby o 17 procent

    Provozovatel největší světové služby pro streamování hudby Spotify ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil tržby o 17 procent na 2,17 miliardy dolarů (46,8 miliardy Kč). Počet předplatitelů prémiové služby, která této švédské společnosti generuje většinu tržeb, v posledním kvartálu vzrostl meziročně o 24 procent a přesáhl 155 milionů. Poptávka po streamování hudby se za pandemie covidu-19 zvýšila.

    Tržby překonaly odhady analytiků, kteří je odhadovali na 2,15 miliardy dolarů. Zatímco na tržbách z reklamy se pandemie podepsala negativně, příznivě ovlivnila počet nových předplatitelů. Firma kromě placené prémiové služby nabízí i bezplatnou službu, kterou podporuje reklama. Celkový počet jejích aktivních měsíčních uživatelů vzrostl o 27 procent na 345 milionů.

  • První dávku vakcíny dostalo již 10 milionů Britů

    První dávku vakcíny proti covidu-19 už v Británii dostalo více než deset milionů lidí. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu britské vlády. Podle oficiálních dat se v Británii, která má zhruba 67 milionů obyvatel, koronavirem od počátku epidemie nakazilo 3,87 milionu osob. Statistický úřad ale ve středu uvedl, že se nakazit mohlo až deset milionů Britů. Británie začala jako první evropská země očkovat proti covidu-19 už 8. prosince. Schválené má tři vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Všechny se podávají ve dvou dávkách v rozmezí několika týdnů.

    První dávkou se v Británii podařilo podle vládního webu naočkovat již deset milionů lidí. Plně chráněno jich je po podání druhé dávky 498 000. Británie nejdříve očkuje seniory a zdravotníky. Do poloviny února chce vláda premiéra Borise Johnsona první dávkou naočkovat všechny lidi v rizikových skupinách, tedy asi 15 milionů osob.

  • Chile začalo hromadně očkovat čínskou vakcínou

    Chile ve středu zahájilo hromadné očkování proti covidu-19. Proti této nemoci začala sice tato jihoamerická země očkovat už na Štědrý den, zatím ale měla jen málo dávek vakcín. Minulý týden dostala skoro čtyři miliony dávek čínské vakcíny CoronaVac. Do poloviny roku plánuje chilská vláda naočkovat 80 procent z asi 19 milionů obyvatel země.

    Chile začalo očkovat proti covidu-19 jako první v Latinské Americe spolu s Mexikem a Kostarikou 24. prosince, a to americko-německou vakcínou Comirnaty (firem Pfizer a BioNTech). Vakcínu zatím v Chile ale dostalo jen několik desítek tisíc zdravotníků. Chilský úřad pro léčiva schválil už i takzvanou oxfordskou vakcínu firmy AstraZeneca, smlouvy má vláda uzavřené také s dalšími společnostmi.

  • Na svatbě ve Francii byly stovky lidí, policie ji rozpustila

    Francouzská policie v úterý rozpustila nedaleko Paříže svatbu, které se v rozporu s opatřeními proti šíření koronaviru účastnilo několik stovek lidí. Informovala o tom ve středu agentura AFP. Svatby na soukromém pozemku v obci Nerville-la-Forêt, která leží severně od Paříže, se účastnilo mezi 300 a 400 lidmi. Podle AFP po příchodu policie účastníci „rychle a v poklidu“ shromáždění opustili. Organizátor svatby a majitel pozemku, na kterém se akce konala, museli na policii, kde je zřejmě čeká obvinění.

    Ve Francii nyní platí kvůli šíření koronaviru zákaz shromažďování většího počtu osob. Na přelomu roku policisté rozpustili silvestrovský večírek v nevyužívaném skladišti v Lieuronu nedaleko bretaňského města Rennes. Účastnilo se ho kolem 2400 lidí. Kvůli pořádání této akce si už obvinění, mimo jiné z obecného ohrožení, vyslechlo devět osob.

  • Německo vyslalo pomoc těžce zasaženému Portugalsku

    Německo ve středu vyslalo pomoc Portugalsku, jehož nemocnice jsou přeplněné kvůli epidemii covidu-19. Součástí pomoci je tým 26 lékařů a zdravotníků německé armády, napsala agentura Reuters. Ti v zemi zůstanou alespoň tři týdny. Portugalsko nyní zaznamenává nejvyšší denní přírůstky nákazy koronavirem na milion obyvatel v Evropě.

    „Vyslání pomoci je nezbytné, protože v Portugalsku nyní panuje velice obtížná situace,“ uvedl náčelník německých armádních zdravotníků Ulrich Baumgärtner. Podle něj je personál v portugalských nemocnicích na pokraji svých sil. Německo do země vysílá také 50 ventilátorů a 150 lůžek. Podle agentury Reuters se portugalské nemocnice nacházejí blízko kolapsu a sanitky někdy musí čekat na příjem pacientů v nemocnicích i několik hodin. Ve srovnání s víkendem, kdy země uvedla, že má pro pacienty s nemocí covid-19 pouze sedm lůžek na jednotkách intenzivní péče, se obsazenost mírně snížila.

  • V Izraeli se od čtvrtka budou očkovat lidé starší 16 let

    Izrael dál rozšiřuje svou očkovací kampaň proti covidu-19. Očkovat se od čtvrtka může nechat každý občan starší 16 let, sdělilo ve středu izraelské ministerstvo zdravotnictví. Vakcínu od firem Pfizer a BioNTech dosud podle agentury Reuters dostalo na 35 procent izraelské populace.

    Izrael je světovým lídrem v očkování proti covidu-19. Dosud se mohli dát podle Reuters očkovat lidé starší 30 let, věková skupina od 16 do 18 let a také lidé se zdravotními problémy nebo rovněž pracovníci v klíčových a vysoce rizikových profesích. Náměstek izraelského ministra zdravotnictví Joav Kiš rozhlasové stanici 103 FM řekl, že na děti ve věku od 12 do 16 let by mohla přijít řada v dubnu, ale proočkování ještě mladších zabere nejméně další rok.

  • Sportovci účastnící se OH nemusí být očkováni, uvedli pořadatelé

    Sportovci ani funkcionáři nebudou potřebovat k účasti na letních olympijských hrách v Tokiu očkování proti covidu-19, potvrdili CNN ve středu organizátoři.

  • Stovky tenistů na Australian Open čeká před začátkem turnaje izolace

    Po prokázání případů nákazy covidem-19 v dějišti tenisového Australian Open se stovky tenistů musí uchýlit do přísné izolace, uvádí AFP. Turnaj začíná 8. února, tenisty čeká testování ještě během dneška.

  • Sasko s Bavorskem jsou připraveny pomoci ČR, osloveny ale nebyly

    Sasko s Bavorskem jsou i přes složitou epidemickou situaci připraveny přijmout české pacienty s nemocí covid-19, pokud o to Česká republika požádá. Saská a bavorská vláda a také německé nemocnice k tomu ČTK sdělily, že žádnou takovou žádost neobdržely. Obě spolkové země spolu s tamními nemocnicemi rovněž shodně uvádějí, že prozatím není důvod, aby i Německo využilo obdobnou nabídku z Česka a překládalo německé pacienty ze svých vytížených nemocnic na kliniky v českém pohraničí.

    O německou pomoc stojí Karlovarský kraj, jehož nemocnice jsou na kapacitních limitech a který hraničí s Bavorskem i Saskem. V pondělí proto vyzval českou vládu, aby se na Německo obrátila, což ale premiér Andrej Babiš odmítl.

  • Ve Francii nebudou vakcínou AstraZeneca očkovat lidi nad 65 let

    Francouzský zdravotnický úřad (HAS) dnes doporučil nepodávat vakcínu proti covidu-19 od farmaceutické společnosti AstraZeneca lidem starším 65 let. Není podle něj totiž k dispozici dostatek dat o účinnosti látky v této věkové skupině. Účinnost vakcíny je podle France 24 pouze 60 procent.

  • Slovensko v pondělí vrátí do škol první stupeň ZŠ a poslední ročníky SŠ

    Slovensko od příštího týdne znovu otevře mateřské školy, základní školy pro žáky prvního stupně a střední školy pro studenty posledních ročníků. Zároveň bude až na výjimky povinná práce zaměstnanců z domova. Rozhodla o tom vláda, řekli dnes novinářům ministři školství, zdravotnictví a sociálních věcí. Přerušení prezenční výuky na školách naposledy nařídily úřady loni v souvislosti s druhou vlnou epidemie covidu-19. Na svém twitterovém účtu o tom informovala zpravodajka Českého rozhlasu na Slovensku Pavlína Nečásková.

  • Sportovat se dá i v roušce. Francie se baví videem ministra školství

    Francouzský ministr školství Jean-Michel Blanquer vyrazil v rámci olympijského týdne do jedné z pařížských škol propagovat „30 minut každodenní fyzické aktivity ve škole“. Jeho sportovní výkon Francouze překvapil.

  • Do Španělska loni přijelo nejméně turistů za 51 let

    Počet zahraničních turistů ve Španělsku loni klesl o více než 80 procent zhruba na 19 milionů, což je nejméně od roku 1969. Výdaje turistů se tam pak snížily o 78,5 procenta na 19,7 miliardy eur (510,8 miliardy Kč). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad INE. Důležitý sektor cestovního ruchu v zemi loni zničila pandemie nemoci covid-19.

    Španělsko je po Francii druhou nejnavštěvovanější zemí světa. Až do loňského roku se počet turistů v zemi sedm let za sebou zvyšoval, až vystoupal na rekord. V roce 2019 měl cestovní ruch na hrubém domácím produktu (HDP) země podíl 12 procent. O podílu na HDP za loňský rok nejsou oficiální údaje, analytička společnosti Funcas María Jesús Fernándezová Sánchezová ale odhaduje, že se tento podíl snížil na čtyři až pět procent.

Reklama

Hlavní zprávy