Hlavní obsah
Online

Izraelská vláda vyhlásila třítýdenní celostátní karanténu

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze sobotních protestů proti koronavirovým opatřením v německém Hannoveru. Některým Němcům se nelíbí, a to i přes dobrou epidemiologickou situaci.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo za poslední den registruje 948 nových případů nákazy koronavirem, což je oproti statistikám ze soboty skoro o 700 méně. V zemi s 82 miliony obyvatel tak bylo v sobotu méně pozitivních testů než v osmkrát méně lidnatém Česku, kde ve stejný den přibylo 1541 nakažených.

- V Brazílii za uplynulý den přibylo dalších více než 33 000 nových případů nákazy koronavirem a 814 úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Brazílie, která má 210 milionů obyvatel, je v počtu nakažených virem SARS-CoV-2 třetí nejpostiženější zemí světa po Spojených státech a Indii.

- Izraelská vláda dnes schválila v celé zemi třítýdenní karanténu, která vstoupí v platnost od pátku. Opatření, jehož cílem je zbrzdit šíření koronaviru, oznámil premiér Benjamin Netanjahu. Podrobnosti zatím nejsou známé. Podle vyjádření předsedy vlády omezení pohybu v zemi je nutné zavést, neboť podle varování expertů by zdravotní systém nemusel být s to zvládnout předpokládaný nárůst počtu těžkých případů nákazy, pokud se nic nepodnikne.

Vývoj dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • Spojené státy hlásí přes 193 tisíc obětí

    Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí eviduje k dnešnímu dni 193 195 úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19. Za posledních 24 hodin vzrostl počet obětí o 807, počet nakažených pak o 40 423 na celkových 6 467 481.

  • WHO hlásí rekordní denní nárůst počtu nakažených

    Za posledních 24 hodin podle údajů WHO přibylo na celém světě 307 930 nových případů nákazy koronavirem, za stejnou dobu zemřelo 5537 lidí nakažených koronavirem.

  • Izraelská karanténa bude mít vliv i na Jom Kipur

    Nové restrikce zasáhnou i letošní oslavy svátku Jom Kipur (Svátek smíření), během kterého se tradičně konají velké rodinné sešlosti a lidé hromadně chodí do synagog. Izraelské úřady se obávají, že za současné nepříznivé epidemické situace by taková shromáždění přispěla k šíření koronaviru.

    Agentura AP uvádí, že vláda se při rozhodování o zavedení celostátní karantény nemohla dohodnout na tom, jak mají vypadat modlitby o svátcích. Ačkoliv podrobnosti nejsou zatím známy, očekává se, že počet účastníků na nich bude drasticky omezen. Kvůli tomu už dříve během dneška rezignoval ministr pro bytovou politiku Jaakov Licman, jehož strana ve vládě zastupuje ultraortodoxní židy.

  • Nakažené hlásí dva největší lisabonské fotbalové kluby

    Belgický brankář fotbalového klubu Benfica Lisabon Mile Svilar a tři hráči městského rivala Sportingu byli pozitivně testováni na koronavirus, uvádí Reuters. Svilar tak nebude moci nastoupit k předkolu Ligy mistrů proti řeckému PAOK Soluň, Sporting nejspíše zruší přátelské utkání s italskou Neapolí.

  • Zákaz vycházení dále než 500 metrů od domova, to je izraelská karanténa

    Podrobnosti zatím vláda nesdělila, ale podle serveru The Times of Israel lidé mají zákaz vycházet ven dále než 500 metrů od domova, s výjimkou nezbytných nákupů. Budou uzavřeny školy, nákupní střediska, hotely a zrušeny volnočasové aktivity. Supermarkety a lékárny zůstanou otevřené a fungovat má dál dodávková služba.

    Netanjahu mimo jiné řekl, že shromáždění budou omezena ve vnitřních prostorách na nejvýše deset lidí a venku na dvacet. „Za okolností, které nastaly, nemáme jinou volbu,“ řekl k nově plánovaným omezujícím opatřením ministr zdravotnictví Juli Edelstein. „Není to snadné,“ poznamenal. „Ale budou-li tato pravidla dodržována, je na konci tunelu světlo,“ dodal.

  • Izrael zavádí celostátní karanténu, potrvá tři týdny

    Izraelská vláda se rozhodla zavést v zemi od pátku třítýdenní národní karanténu, oznámil premiér Netanjahu. Cílem je zbrzdit šíření koronaviru, informuje agentura AP.

  • Saúdská Arábie ponechá zavřené hranice minimálně do ledna 2021

    Podle vyjádření místních úřadů „všichni občané“ budou moci opustit nebo vstoupit do Saúdské Arábie až v lednu 2021, kdy se znovu otevřou hranice. Znamená to další ránu pro zdejší letecký sektor, který už teď počítá se ztrátou přes deset miliard dolarů, o práci tak může v důsledku přijít přes 287 tisíc lidí, informuje britský odborník na leteckou dopravu Alex Macheras.

  • Iráčané exhumují své blízké z „koronavirového hřbitova“

    Iráčané, kteří podlehli nemoci covid-19, byli donedávna - z obav, že by mrtvá těla mohla být zdrojem nákazy - povinně pohřbíváni na speciálním hřbitově v poušti u svatého města Nadžaf, zhruba 180 kilometrů jižně od Bagdádu. Do hrobů vzdálených pět metrů od sebe je ukládali dobrovolníci vybavení ochrannými pomůckami za povolené přítomnosti jediného pozůstalého. Dělo se tak rychle a často v noci. Pak ale irácké úřady 7. září oznámily, že těla obětí koronaviru mohou být exhumována, aby byla uložena na hřbitově zvoleném blízkými pozůstalými.

    Stalo se tak na nátlak rodin zemřelých poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) začátkem září oznámila, že „pravděpodobnost přenosu viru při manipulaci s tělesnými ostatky je slabá“. Na takzvaný „koronavirový hřbitov“ u Nadžafu, kde vedle sebe leží těla šíitů, sunnitů a křesťanů z celé země, se spěšně vydaly stovky rodin, které s pomocí vlastního nářadí kopou v zemi, aby pak nalezená těla svých blízkých uložily do nových dřevěných rakví. Hluk motyk se prolíná se vzlyky a modlitbami, vylíčil atmosféru zpravodaj agentury AFP.

  • Jižní Korea na dva týdny uvolní opatření

    Jižní Korea dočasně uvolní přísná koronavirová opatření v hlavním městě Soulu. Uvolnění budou platit následující dva týdny, a to i přes to, že epidemiologická situace není zcela stabilní. Tamní vláda zrušila zákaz pobývat v restauraci pod deváté hodině večer. Bary, kavárny a restaurace musí nicméně stále dodržovat rozestupy v usazování hostů a zaznamenávat všechny jejich kontakty.

    V rámci druhé uvolňovací fáze znovu otevřou posilovny a internetové kavárny. Setkávání uvnitř budov bude i nadále omezeno na maximálně 50 účastníků, venku pak na 100 účastníků. Na sportovních utkáních mají diváci zákaz vstupu. Podle tamních zdravotních úřadů má uvolnění částečně nastartovat ekonomiku. Za dva týdny vláda opatření znovu zpřísní kvůli státnímu svátku.

  • V Indii opět přibylo téměř 100 tisíc nakažených za den

    Indie v neděli oznámila 94 372 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet nakažených tak překonal 4,7 milionu. Už třetí den v řadě zaznamenala Indie denní přírůstek přesahující 95 tisíc infikovaných. Jen za tři dny tedy v zemi přibylo přes čtvrt milionu nakažených, což dělá z Indie zemi, kde se nákaza šíří nejrychleji na světě.

    Na nemoc covid-19 zemřelo v zemi za posledních 24 hodin dalších 1114 lidí, celkový počet úmrtí na koronavirus tak stoupl na 78 586.

  • Rakouský kancléř uvedl, že země zažívá druhou vlnu koronaviru

    V Rakousku začala druhá vlna koronavirové krize. Uvedl to dnes rakouský kancléř Sebastian Kurz. V sobotu země ohlásila znepokojující počet 869 nově nakažených, dnes bylo nových infekcí 463. Kurz je přesvědčen, že denní přírůstek případů v Rakousku brzy dosáhne tisícové hranice.

    „Jsme svědky začátku druhé vlny,“ uvedl v prohlášení kancléř a apeloval přitom na občany, aby dodržovali společenské odstupy a další opatření, která mají zabránit šíření nemoci covid-19. Rakouská vláda v pátek oznámila, že kvůli šíření covidu zpřísní pravidla nošení roušek. Lidé si budou muset ústa a nos znovu zakrývat v obchodech, v provozovnách služeb, na úřadech či ve školách.

  • V Rusku přibylo 5449 případů koronaviru, o něco méně než v sobotu

    Rusko dnes oznámilo 5449 nových případů nákazy koronavirem a 94 dalších úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Informovala o tom agentura Reuters. Přírůstky jsou o něco nižší než v sobotu, kdy ruské úřady hlásily 5488 nově nakažených a 119 zemřelých.

  • Mexiko je co do počtu úmrtí čtvrtou nejhůře zasaženou zemí světa

    V Mexiku je nově infikovaných lidí přes 5600, počet úmrtí se zvýšil o 421 a celkově už přesáhl hranici 70 000. V Mexiku se 128 miliony obyvatel od začátku epidemie zemřelo 70 604 lidí s koronavirem, což je po USA, Brazílii a Indii nejvíce na světě. Nakažených má země skoro 664 000. Reálné počty nakažených jsou ale podle odborníků v obou zemích mnohem vyšší, protože tamní zdravotníci provádějí málo testů.

  • Německo hlásí 948 nových případů nákazy, je to méně než v Česku

    Německo za poslední den registruje 948 nových případů nákazy koronavirem, což je oproti statistikám ze soboty skoro o 700 méně. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha. V zemi s 82 miliony obyvatel tak bylo v sobotu méně pozitivních testů než v osmkrát méně lidnatém Česku, kde ve stejný den přibylo 1541 nakažených.

  • V Brazílii přibylo přes 33 000 nových případů koronaviru

    V Brazílii za uplynulý den přibylo dalších více než 33 000 nových případů nákazy koronavirem a 814 úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví.

    Brazílie, která má 210 milionů obyvatel, je v počtu nakažených virem SARS-CoV-2 třetí nejpostiženější zemí světa po Spojených státech a Indii. V USA zaregistrovali už více než 6,4 milionu nakažených, v Indii přes 4,6 milionu a Brazílie má infikovaných více než 4,3 milionu. Co do počtu úmrtí, kterých brazilské úřady evidují přes 131 000, je země druhá za USA, kde dosud zemřelo téměř 194 000 pacientů s covidem-19.

  • Izraelci už 12. týden protestovali proti premiérovi Netanjahuovi

    Izraelci v sobotu znovu protestovali před jeruzalémskou rezidencí premiéra Benjamina Netanjahua. Je to už dvanáctý víkend, kdy lidé pořádají tyto akce s poukazem na premiérovy korupční skandály. Mezi účastníky byli podle izraelských médií také lidé nespokojení s tím, jak vláda řeší velmi rychle se horšící situaci kolem koronaviru. V neděli by kabinet mohl hlasovat o celostátní uzávěře, kterou ale mnoho občanů neschvaluje.

    Za dnešek se v Izraeli potvrdilo 4158 nových případů nákazy, aktivních je přes 38 000 případů a za minulých 24 hodin přibylo 26 mrtvých. Celkově se v zemi s asi devíti miliony obyvatel potvrdilo více než 152 000 nakažených a do dneška zemřelo s covidem-19 už 1103 lidí.

Reklama

Hlavní zprávy