Hlavní obsah

Další vesmírná velmoc? Izraelci vyšlou koncem roku sondu na Měsíc, poprvé za soukromé peníze

Izraelská společnost SpaceIL vyšle na konci roku vozítko na Měsíc.Video: Reuters

 

Reklama

Izrael vyšle v prosinci své první robotické vozítko na Měsíc, přistát by tam mělo 13. února 2019. Informovali o tom organizátoři projektu společnosti SpaceIL na tiskové konferenci v Izraeli.

Článek

Pokud bude přistání izraelského robotického vozítka úspěšné, stane se Izrael teprve čtvrtou zemí světa, jejíž automatická sonda na Měsíci úspěšně přistála. Informoval o tom izraelský deník The Times of Israel.

Vozítko izraelské organizace SpaceIL má v průměru dva metry, je jeden a půl metru vysoké a stojí na čtyřech nohou. S hmotností necelých 600 kilogramů by mělo být podle izraelského tisku dosud nejmenším vozítkem na Měsíci. Po přistání má zkoumat magnetické pole Měsíce a fotografovat jeho povrch.

„Jakmile přistane, bude zcela samostatné. Nejprve umístí na povrch Měsíce izraelskou vlajku a pak bude fotografovat povrch i sama sebe, bude také natáčet videa,“ řekl novinářům šéf SpaceIL Ido Anteby.

Vozítko vynese do vesmíru z USA raketa Falcon 9 soukromé americké společnosti SpaceX, řekli také zástupci projektu, na němž se podílí i izraelská státní společnost Israel Aerospace Industries (IAI).

Tento izraelský projekt začal v roce 2011, kdy několik inženýrů založilo organizaci SpaceIL, aby se účastnila soutěže LunarX Prize. Tu vyhlásila společnost Google, která chtěla částkou 20 milionů dolarů odměnit toho, kdo jako první z účastníků soutěže dostane na Měsíc své robotické vozítko, přesune ho po trase aspoň 500 metrů a vyšle na Zemi záběry z jeho pohybu. Soutěž byla letos zrušena, protože to v daném termínu nikdo nestihl.

Organizace SpaceIL ale získala finance od různých sponzorů, včetně například izraelského miliardáře Morise Kahna či rodiny amerického magnáta Sheldona Adelsona, uvedl deník The Times of Israel. Sonda tak bude první, kterou na Měsíc vyslala soukromá společnost. Celkem stál projekt asi 95 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Izraelský deník připomněl, že úspěšné přistání automatické sondy na Měsíci zatím dokázaly jen Sovětský svaz, USA a Čína. Člověka na Měsíc zatím dostaly jen Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Doporučované