Hlavní obsah

Palestinci zapalují izraelská území pomocí draků. Odpověď přišla ze vzduchu: drony

Izraelská armáda využívá služeb dronových nadšenců.Video: Reuters

 

Reklama

Palestinci se zpoza hranic snaží létajícími draky založit požáry na izraelském území. Na draky přivazují hořící kusy látky nebo uhlíky a posílají je směrem k izraelským lesům a polím. Izraelská armáda této taktice čelí za pomoci dálkově řízených dronů.

Článek

Izraelská armáda do svých rezerv nabrala dronové nadšence, kteří mají za úkol nalétávat do zápalných draků vysílaných Palestinci.

Izraelská armáda vlastní i větší drony vybavené strunami či čepelemi na rozsekání zápalných draků ještě ve vzduchu.

Takto založené požáry podle izraelské vlády poškodily více než 900 hektarů polí a lesů, a měly tak způsobit škodu padesát milionů korun.

Podle izraelského ministra vnitra Gilada Erdana by s Palestinci, kteří zápalné draky vypouští, mělo být nakládáno jako s teroristy při teroristickém útoku.

Erdan byl v úterý v jihoizraelském městě Sderot, které leží poblíž hranice Pásma Gazy. „Protože Hamás umožňuje vysílání draků, musíme se vrátit k preventivním vraždám. Ti, kdo (zápalné) draky posílají, a velitelé Hamásu musí být terčem preventivního zabíjení,” řekl ministr.

Draci přes hranici létají i v noci, v úterý oheň hořel u Sderotu. Požárníci ho sice dostali pod kontrolu, ale příjezdová silnice musela být uzavřena.

Izraelský list The Times of Israel píše, že za poslední měsíc provedli Palestinci více než 300 útoků pomocí zápalných draků. Zraněné v souvislosti s požáry úřady nehlásí.

Jižní část Izraele pokrývá velmi suchá oblast známá jako Negev či Negevská poušť. Požáry se v tomto regionu dají jen velmi obtížně hasit.

Na pátek jsou ohlášeny nové protesty k výročí šestidenní války z roku 1967, při které Izrael obsadil Západní břeh Jordánu, Pásmo Gazy, Východní Jeruzalém a Golany. Organizátoři pozvali k hranici tisíce Palestinců z Pásma Gazy. Kolem hranice zaujali pozice vojáci a v předních řadách jsou odstřelovači. Mají rozkaz střílet na ty, kdo se přiblíží k plotu a budou se snažit ho překonat.

Od března při izraelské palbě padlo podle izraelského listu Haarec na 130 Palestinců.

Reklama

Související témata:

Doporučované