Hlavní obsah

Izraelská policie doporučila zahájit stíhání premiéra Netanjahua kvůli korupci

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Izraelská policie dnes doporučila obvinit premiéra Benjamina Netanjahua i jeho ženu Saru z korupce v souvislosti s vyšetřováním telekomunikační společnosti Bezeq. Policie uvedla, že má pro to dost důkazů. Netanjahu závěr policejního vyšetřování odmítl. Premiér je vyšetřován ještě v dalších kauzách.

Článek

Kromě manželů Netanjahuových by podle policie mohlo začít také stíhání mediálního magnáta Šaula Eloviče a jeho ženy Iris.

V policejní zprávě stojí, že je Netanjahu podezřelý z přijetí úplatků a z konfliktu zájmů. Výsledek vyšetřování policie předala úřadu generálního prokurátora, který rozhodne, zda bude stíhání zahájeno.

Je to třetí případ, v němž policie doporučuje zahájit premiérovo stíhání, píše list Haarec. V Izraeli se kauza označuje jako případ 4000. Podle policie existují důkazy, že Netanjahu přijal úplatky a snažil se ovlivnit média ve svůj prospěch.

Premiér podle vyšetřovatelů s Elovičem jako většinovým vlastníkem Bezequ uzavřel vzájemně výhodné partnerství – Netanjahu firmě zajistil výnosné regulační opatření výměnou za příznivé zpravodajství o sobě na serveru Walla, který je součástí Bezequ. Netanjahu do loňska řídil ministerstvo telekomunikací.

Reklama

Související témata:

Doporučované