Hlavní obsah

Izraelské nálety zasáhly Pásmo Gazy, odkud vylétly zápalné balony

Foto: Profimedia.cz

Poslednímu významnějšímu incidentu předcházel pochod stovek nacionalistických Izraelců.

Reklama

Izraelské vzdušné síly v noci na dnešek podnikly nálety na palestinské Pásmo Gazy. Stalo se tak nedlouho poté, co zápalné balony vypuštěné z Pásma Gazy způsobily asi dvacítku požárů na jihu Izraele.

Článek

Obyvatelé Gazy byli ve středečních ranních hodinách svědky několika výbuchů. Jde o první významnější incident mezi izraelskou a palestinskou stranou od května tohoto roku, jedenáctidenní boje mezi oběma stranami tehdy skončily až příměřím 21. května.

Rozhlasová stanice palestinského radikálního hnutí Hamás, které Pásmo Gazy ovládá, uvedla, že izraelské letadlo zaútočilo na palestinský výcvikový tábor. Izraelské obranné síly (IDF) ve svém prohlášení uvedly, že jejich stíhačky zasáhly vojenské objekty provozované Hamásem v Chán Júnis a ve městě Gaza. V prohlášení armáda uvedla, že „je připravena na všechny scénáře, včetně obnovy bojů“.

Nový izraelský premiér Naftali Bennett v minulosti prohlásil, že izraelská vláda by neměla zápalné balony tolerovat a musí na ně odpovědět stejným způsobem, jako kdyby Hamás do Izraele vypálil rakety.

Mluvčí Hamásu ve svém prohlášení na Twitteru uvedl, že Palestinci i nadále povedou svůj „statečný odpor a budou bránit svá práva a posvátná místa“ v Jeruzalémě.

Izraelská hasičská služba uvedla, že zápalné balony vypuštěné dříve z Gazy způsobily nejméně 20 požárů v oblastech na jihu Izraele.

V úterý Jeruzalémem prošel pochod stovek nacionalistických Izraelců. Pochod, který se každoročně pořádá v Den Jeruzaléma, se měl původně konat v květnu, ale kvůli napětí a násilí v Jeruzalémě byl odložen. Palestinské radikální hnutí Hamás zahájilo kvůli událostem v Jeruzalémě v den předpokládaného konání pochodu 10. května raketovou palbu na Izrael. Následoval 11denní ozbrojený konflikt, který nepřežilo na 260 lidí, zejména Palestinců.

Podle izraelské policie bylo během úterního pochodu zraněno nejméně třicet lidí, sedmnáct osob policisté zadrželi. Příspěvky na sociálních sítích ukazují, že někteří demonstranti skandují „smrt Arabům“.

Chování demonstrantů odsoudil izraelský ministr zahraničí. „Skutečnost, že existují extremisté, pro které izraelská vlajka představuje nenávist a rasismus, je ohavná a netolerovatelná,“ cituje BBC Jaira Lapida. „Je pro mě nepochopitelné, jak lze držet v ruce izraelskou vlajku a zároveň křičet ‚smrt Arabům,“ dodal šéf izraelské diplomacie. OSN vyzvala obě strany konfliktu, aby se vyhnuly „provokacím“.

„Přicházíme podpořit Izrael a říkáme: Jeruzalém je náš,“ cituje deník The Guardian jednoho z účastníků, 50letého Amitaie Cohena. „Má (Jeruzalém) patřil Izraeli a nikomu jinému,“ dodal demonstrant. Do průvodu se podle deníku zapojilo i několik izraelských poslanců.

Hamás vydal prohlášení vyzývající Palestince, aby se pochodu postavili v „udatném odporu“. Hnutí také vyzvalo Palestince, aby se shromáždili v ulicích Starého Města a u mešity al-Aksá, a „postavili se tváří v tvář okupantovi a všemožně mu vzdorovali, aby tak zastavili jeho zločiny a aroganci“, uvádí The Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované