Hlavní obsah

Izraelské parlamentní volby: Netanjahu i Ganc tvrdí, že vyhráli, podle prvních výsledků těsně vede Likud

V Izraeli sčítají hlasy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výsledek předčasných parlamentních voleb v Izraeli bude těsný. Vypovídají o tom předvolební odhady i poměr dosud sečtených hlasů.

Článek

V Izraeli už sečetli 828 205 hlasů a podle očekávání se hlavní boj odehrává mezi vládní stranou Likud a středovou koalicí Modrá a bílá.

Likud zatím vede o pět procentních bodů. Pro stranu premiéra Benjamina Netanjahua hlasovalo 29 % z téměř milionu voličů, jejichž hlasy už byly sečteny. Pro Modrou a bílou, v jejímž čele stojí Benny Ganc, hlasovalo 24 %, informoval o tom server The Times of Israel.

K volbám mohlo přijít přes šest milionů voličů. Dosud sečtené hlasy pochází z různých míst v zemi. Konečný výsledek se proto může značně lišit.

Netanjahuův rival a někdejší šéf generálního štábu izraelské armády Benny Ganc se již opakovaně prohlásil za vítěze voleb. V jeho prospěch vyšly i dva ze tří odhadů izraelských televizí. „Vyhráli jsme. Izraelská veřejnost rozhodla!“ uvedl Ganc v prohlášení.

Za vítěze se ale prohlásil také Netanjahu, který je premiérem od roku 2009 a předsedou vlády byl také v letech 1996 až 1999. Podle premiéra pravicový blok vedený Likudem získal jasný náskok, a bude tak tvořit novou koaliční vládu.

Netanjahu, jak poznamenala agentura Reuters, bojuje o politické přežití, zatímco mu hrozí, že bude obžalován v souvislosti se třemi korupčními kauzami. Premiér nicméně jakoukoliv vinu odmítá. Pokud devětašedesátiletý Netanjahu volby vyhraje, bude to jeho pátý mandát a stane se nejdéle sloužícím izraelským premiérem v dějinách státu.

Reklama

Doporučované