Hlavní obsah

Izraelský hokejista bude hrát za tým Osvětimi. Zrádce, obviňují ho krajané

Foto: Profimedia.cz

Hokejista Osvětimi Eliezer Šerbatov.

Reklama

Kapitán izraelské hokejové reprezentace Eliezer Šerbatov bude hrát polskou ligu za Osvětim, kde nacisté postavili nechvalně proslulý tábor. „Je to jako hrát za oběti holokaustu. Žid se vrátil a bude pro vás vyhrávat,“ slibuje.

Článek

O izraelském ledním hokeji se píše jen výjimečně, vždyť židovský stát figuruje až na 34. místě světového žebříčku. Přesto ale zpráva o kapitánovi tamního národního týmu oblétla svět - Eliezer Šerbatov, který vyrůstal v kanadském Montréalu, totiž podepsal smlouvu v polské Osvětimi.

„Jsou židé, kterým se nelíbí, že jsem podepsal Osvětimi,“ citovala agentura AFP 28letého hokejistu. Narážel tak na fakt, že jeho nový kontrakt někteří krajané kritizovali. Jeden ze známých rabínů jeho čin dokonce na Twitteru označil za „zradu židovského lidu“.

Šerbatov se ale hájí, že nic špatného neudělal: „Říkám jim (kritikům), že to, co se stalo před 80 lety, nebude nikdy zapomenuto. Chci mladým lidem ukázat, že mají být hrdí na své dědictví a že nyní je možné všechno,“ říká s tím, že být klíčovým hráčem v týmu Osvětimi a dovést ho k mistrovskému titulu je jako hrát za oběti holokaustu. „Żid se vrátil a vyhraje pro vás,“ dodává.

Šerbatov se narodil v rodině ruských migrantů ve městě Rehovot nedaleko Tel Avivu, dětství ale trávil v kanadském Montréalu. Jeho otec fandil tamním Canadiens - týmu s největším počtem titulů v historii NHL - a přivedl syna k hokeji. Mladý Eliezer hrál za juniory Canadiens, někteří z jeho spoluhráčů to dotáhli až do vysněné kanadsko-americké hokejové ligy. Později se mladý hráč přesunul do Evropy a Kazachstánu. Zkušenosti sbíral v klubech ve Francii, Lotyšsku, objevil se ale i na slovenských kluzištích, kde oblékal dres HC Košice nebo Slovanu Bratislava.

Na stranu nové posily polského týmu se postavil i officiální twitterový účet památníku Osvětim-Březinka: „Historie Osvětimi nám ukázala nebezpečí stereotypů ve vnímání ostatních… naštěstí @Sherbatov1 to chápe lépe.“

Polsko se v poslední době ocitlo ve sporu s Ruskem, jehož prezident Vladimir Putin obvinil Poláky z kolaborace s nacistickým Německem a označil je za jedny z viníků rozpoutání druhé světové války. Varšava ale odmítá, že by se na holokaustu jakkoliv podílela, i když někteří jednotlivci židy také pronásledovali a zabíjeli.

Šerbatov doufá, že svoji kariéru jednou završí v Izraeli, kde by hrál ruskou KHL. Ta se už totiž rozšířila o jeden klub z Číny a v minulosti se jednalo i o vytvoření pobočky v Dubaji. V Izraeli mají podmínky přece jen lepší než v Emirátech - v zemi žije asi milion přistěhovalců z bývalého Sovětského svazu, tisíce dalších lidí přišly z USA. Mnozí z nich mají k lednímu hokeji ze svých původních zemí vztah a mohli by izraelský národní tým posílit. „Chci hrát ve své zemi a za svoji zemi,“ tvrdí Šerbatov. Přiznává ale, že by v tom případě musel trochu zapracovat na své hebrejštině.

Reklama

Související témata:

Doporučované