Hlavní obsah

Izraelský kybernetický útok ochromil provoz v íránském přístavu

Foto: Profimedia.cz

Vykládání zboží v přístavu Šahíd Radžají přerušil kybernetický útok.

Reklama

Námořní chaos a dlouhé fronty čekajících lodí. Takový byl výsledek izraelského kybernetického útoku na íránský přístav Šahíd Radžají. Izraelci jím reagovali na dubnové íránské útoky na vodní infrastrukturu.

Článek

„Počítače, které regulují pohyb lodí, kamionů i zboží, náhle zkolabovaly a způsobily masivní zácpy na vodních i pozemních cestách do přístavu,“ napsal list The Washington Post, který o útoku jako první informoval. Americké i zahraniční diplomatické zdroje se shodují na tom, že za útokem stál Izrael.

Americký deník píše o několikakilometrových zácpách na moři, které ukázaly satelitní snímky. Nákladní lodě musely čekat na vyložení nákladu několik dní. Šahíd Radžají je nově postavený terminál v přímořském městě Bandar Abbás, které leží v Hormuzském průlivu.

Hackerský útok ze zahraničí, který vyřadil z provozu počítače, přiznali i íránští představitelé. Podle Muhammada Rastada, šéfa íránského námořního úřadu, ale útok ochromil jen některé operační systémy soukromých firem. Škody byly ale zřejmě mnohem vážnější, než teheránští politici přiznávají.

„Byl to naprostý chaos,“ popsal situaci po útoku pod podmínkou anonymity jeden z amerických bezpečnostních představitelů. Izraelci podle něj reagovali na íránské kybernetické útoky na svou vodní infrastrukturu. Ani izraelská armáda, ani velvyslanectví ve Washingtonu zprávu nekomentovaly.

Rozhodnutí o odvetě bylo zřejmě výsledkem schůzky izraelského bezpečnostního kabinetu, která se podle kanálu Channel 13 uskutečnila 7. května, první po několika měsících. Židovský stát tak reagoval na jasnou eskalaci konfliktu ze strany Íránu. Za překročení červené linie je vnímán útok na civilní infrastrukturu.

„Tohle je útok, který jde proti všem pravidlům války. Dokonce ani od Íránců jsme něco takového nečekali,“ řekl jeden z izraelských představitelů o íránském kybernetickém napadení z 25. dubna. Útok na vodovodní sítě po celém Izraeli sice způsobil minimální škody, na některých místech v Izraeli ale byly hlášeny problémy. Íránci k němu podle televize Fox News využili americké servery.

Kybernetickou válku už mezi sebou vedou oba státy více než deset let. Zatímco íránští představitelé se v minulosti opakovaně vyjádřili v tom smyslu, že usilují o zničení Izraele, židovský stát zase neskrývá ambice sabotážemi poškozovat íránský jaderný program. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua také v posledních týdnech několikrát bombardovala proíránské milice v sousední Sýrii.

Počítačoví experti soudí, že pandemie koronaviru - jíž byl právě Írán silně zasažen - je ideálním časem pro kybernetické útoky. Miliony lidí totiž pracují z domova, kde využívají méně zabezpečené počítače než v práci, a jsou tak náchylnější k napadení.

Reklama

Doporučované