Hlavní obsah

Izraelský parlament odhlasoval kontroverzní zákon o státu, který patří jen Židům

Izraelský parlament přijal nový zákon, který říká, že Izrael patří výhradně Židům.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Kontroverzní zákon o Izraeli odhlasoval izraelský parlament. Arabština nyní nepatří mezi oficiální jazyk země, zakládání nových židovských osad je oficiálně povoleno, hlavním městem Izraele je celý Jeruzalém.

Článek

Izraelský parlament přijal kontroverzní zákon, který zemi definuje jako výlučně židovský stát. Arabština už podle nové normy není oficiálním jazykem, zakládání židovských osad zákon označuje za národní zájem a hlavním městem stanoví Jeruzalém. Informovala o tom agentura Reuters. Poslanci arabské menšiny, která tvoří 20 procent z devíti milionů obyvatel Izraele, zákon kritizují.

Pro novou právní úpravu prosazovanou pravicovou vládou hlasovalo ve stodvacetičlenném parlamentu 62 poslanců, proti bylo 55 zákonodárců a dva se zdrželi hlasování. Po odhlasování zákona se v parlamentu zvedla vlna kritiky ze strany arabských politiků. Někteří z nich byli vyvedeni z místnosti. Ayman Odeh, vůdce aliance arabských parlamentních stran, při projevu vytáhl černou vlajku na znamení smutku, zatímco zákon označoval za špatný.

„Izrael je historickou vlastí židovského lidu, který v něm má výlučné právo na sebeurčení,” uvádí zákon přijatý po několikaměsíční vyostřené debatě.

Třebaže byly některé sporné návrhy ze zákona na poslední chvíli vypuštěny, podle kritiků se nyní prohloubí odcizení arabské menšiny. Oficiálním jazykem zůstala hebrejština, zatímco arabštině byl přiznán „zvláštní status”, takže ji lze nadále používat při styku s úřady.

Arabská menšina má sice podle zákona stejná práva jako židovské obyvatelstvo, ale už dlouho si stěžuje na pozici druhořadých občanů, kterým se dostává horších služeb v oblasti vzdělávání, zdravotnictví a bydlení.

„Budeme nadále zajišťovat dodržování lidských práv v Izraeli, ale většina má také svá práva a většina rozhoduje,” hájil minulý týden zákon premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Související témata:

Doporučované