Hlavní obsah

Izraelský premiér podle policie bral úplatky, žaloba míří k prokurátorovi. Netanjahu obvinění odmítá

Izraelská policie doporučila obvinit tamního premiéra z korupce.Video: AP

 

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podle tamní policie ve dvou případech vzal úplatek. Policisté proto premiéra doporučují obvinit z korupce. Netanjahu jejich slova odmítá.

Článek

Izraelská policie má důkazy, na jejichž základě doporučila prokuratuře, aby premiéra Benjamina Netanjahua obžalovala ve dvou případech z korupce. S odvoláním na izraelský tisk o tom informovala agentura AP. Ačkoliv vyjádření policie Netanjahua zatím přímo neohrožuje, může mezi Izraelci vyvolat protesty za jeho odstoupení z funkce, píše agentura AP. O možném obžalování nicméně musí rozhodnout prokurátor.

Izraelská policie už několik měsíců vyšetřuje dva případy. V prvním z nich Netanjahu údajně přijal dárky, včetně šampaňského a drahých doutníků, v hodnotě převyšující 100 000 dolarů (přes dva miliony korun) od hollywoodského producenta Arnona Milchana a dalších bohatých podporovatelů. V druhém případě se premiér údajně tajně domlouval s vydavatelem izraelských novin Jediot Achronot, aby se o něm psalo příznivě výměnou za to, že omezí jejich konkurenci.

Netanjahu v televizním projevu označil tvrzení policie za nepodložené a řekl, že bude nadále vést izraelskou vládu. „Vše dělám v zájmu toho nejlepšího pro naši zemi. Ne pro doutníky nebo šampaňské. Pouze pro dobro státu. Nic mě z této cesty nesvedlo a nikdy nesvede,“ řekl ve více než dvanáctiminutovém výstupu.

Celkem podle policistů Netanjahu za posledních deset let přijal dary v hodnotě 300 000 dolarů.

Podle listů The Jerusalem Post, Haarec a televizních kanálů 10 a 2 TV policie žádá, aby byl Netanjahu obžalován v obou případech. Žádost policie teď vyhodnotí generální prokurátor.

Netanjahu se označuje za oběť kampaně, která ho má odstavit od moci. Z pozice premiéra vede Izrael nepřetržitě od roku 2009, přičemž ještě jedno volební období v premiérském křesle strávil v 90. letech. Pokud by korupční aféru přečkal a zůstal by až do konce svého mandátu v červenci 2019, stal by se nejdéle vládnoucím premiérem v historii Izraele. Držitelem premiérského rekordu je dosud zakladatel izraelského státu David Ben Gurion.

Reklama

Doporučované