Hlavní obsah

Izraelský prezident neudělil milost vojákovi, na sociálních sítích ho označují za nacistu

Izraelský prezident terčem urážek, neudělil milost vojákoviVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Izraelský prezident Reuven Rivlin schytal vlnu nenávistných reakcí poté, co odmítl udělit milost vojákovi Eloru Azariovi. Na sociálních sítích ho občané nazývají nacistou a zrádcem a požadují jeho rezignaci.

Článek

Kontroverzní rozhodnutí v neděli učinil izraelský prezident Reuven Rivlin, když odmítl omilostnit vojáka Elora Azariu. Ten loni v březnu zastřelil Palestince, který nožem zaútočil na vojáky. Azaria ale střílel ve chvíli, kdy útočník už ležel na zemi a nepředstavoval nebezpečí. Dostal za to osmnáctiměsíční trest vězení a prezident Rivlin i přes nevoli části obyvatel považuje tento trest dokonce za shovívavý. Azariovi tak milost neudělí.

„Vy nejste můj prezident” a dalšími mnohem peprnějšími i urážlivějšími výroky častovali lidé svou hlavu státu na sociálních sítích. Někteří označují Rivlina i za zatraceného nacistu nebo špinavého zrádce. Celá situace došla až tak daleko, že izraelská policie začala vyšetřovat původce těchto urážek a hrozeb.

Proces s potrestaným vojákem byl v Izraeli pečlivě sledován. Aby se soud vůbec konal, si nepřála především pravice, zbytek země byl naopak pro jeho potrestání. Azaria nastoupil do vězení v srpnu, trest mu byl navíc už o 4 měsíce zkrácen armádou a může doufat v další prominutí za dobré chování. V takovém případě by se mohl dostat na svobodu už v březnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované