Hlavní obsah

Izraelský startup vyrábí maso v laboratoři. Je to jediná cesta, jak uspokojit rostoucí požadavky, tvrdí

Požadavky populace v oblasti konzumace masa se mají do roku 2050 zdvojnásobit.Video: Reuters

 

Reklama

Největší americká firma na zpracování masa Tyson Foods investovala do izraelského startupu, který živočišné produkty uměle vyrábí v laboratoři. Izraelská společnost Future Meat Technologies předpovídá, že laboratorní maso bude zanedlouho normou.

Článek

Izraelský startup Future Meat Technologies se dočkal investice od největší americké společnosti na zpracování masa. Izraelci se zaměřují na laboratorní výrobu masa, které bude podle nich zanedlouho normou.

Požadavky populace v oblasti konzumace masa se mají do roku 2050 zdvojnásobit a podle startupu je výroba umělého masa jedinou cestou, která nezničí planetu.

„Nemáme dostatek vody ani prostoru, abychom vyhověli růstu zejména čínské a indické ekonomiky. My ukazujeme cestu, kudy jít. Nejde jen o inovaci. Víme, na kolik musíme snížit náklady, abychom se přiblížili trhu a máme to na dosah,” řekl podle agentury Reuters zakladatel Future Meat Technologies Jákob Nachmias.

Kilogram uměle vytvořeného masa laboratoře, které se na jeho tvorbu zaměřují, v průměru stojí 20 tisíc dolarů, tedy více než 400 tisíc korun. Podle Nachmiase se ale jeho týmu podařily náklady snížit na sto dolarů za kilogram a v roce 2019 chtějí Izraelci takové množství masa vyrobit už pouze za pět dolarů, sto českých korun.

Podle studie Oxfordské univerzity a University of Amserdam by výroba umělého masa produkovala o 96 procent méně skleníkových plynů, vyžadovala o 82 až 96 procent méně vody a de facto zcela odstranila potíže s hledáním prostoru pro chov dobytka.

Nachmitas podle Reuters doufá, že během deseti let se farmáři od chovu odkloní a budou využívat jeho technologii. Stroje na výrobu masa by pak podle něj mohly být v domácnostech běžné jako třeba domácí pekárny.

Reklama

Související témata:

Doporučované