Hlavní obsah

Izraelští vojáci v Gaze zastřelili tři Palestince, byl mezi nimi i jedenáctiletý chlapec

Protesty v Gaze.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Izraelští vojáci zastřelili při pátečním protestu v Pásmu Gazy u hranice s Izraelem tři Palestince. Podle agentury Reuters byl jeden z nich i jedenáctiletý chlapec. Nejméně 120 dalších postřelili.

Článek

Izraelská armáda uvedla, že použila sílu, aby zabránila narušení izraelské hranice. Dohromady podle Izraele na několika místech u hranice demonstrovalo 13 tisíc Palestinců. Někteří z nich házeli kameny a zápalné lahve a bylo těžké na ně vidět v důsledku dýmu stoupajícího ze zapálených pneumatik, uvedla izraelská armáda.

O třech zabitých Palestincích informoval s odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví v Gaze izraelský list Haarec. Podle agentury Reuters byl mezi zabitými i jedenáctiletý chlapec, kterého zabila kulka do hlavy. Dalším dvěma obětem bylo 21 let, uvedlo ministerstvo.

Izraelská armáda střílela a použila proti Palestincům slzný plyn. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo zraněno 248 Palestinců, z toho 120 bylo postřeleno a šest je ve vážném stavu.

Celkový počet Palestinců zabitých od začátku protestů na konci března se tak zvýšil na 177. O život za tu dobu přišel jeden izraelský voják, kterého zastřelil palestinský odstřelovač. V tomto období na sebe rovněž opakovaně útočily radikální hnutí Hamás, které v Gaze vládne, a izraelská armáda. Izrael rovněž musel hasit mnoho požárů polí a lesů, které způsobily balonky s hořlavinami vyslané z Gazy.

Izrael si za použití ostrých nábojů proti účastníkům palestinských protestů vysloužil kritiku značné části mezinárodního společenství, Spojené státy se ale za svého spojence postavily a uvedly, že Hamás zorganizoval protesty s cílem odpoutat pozornost od svého špatného vládnutí a zároveň, aby kryl snahy svých členů prolomit hranici do Izraele. Hamás to odmítá.

Izraelská armáda uvedla, že tento týden již dvakrát zneškodnila nálože, které někdo v Gaze umístil u hranice. Během pátku se podle izraelské armády skupina Palestinců připlížila k hraničnímu plotu a házela na vojáky výbušniny. Vojáci reagovali střelbou.

Protestující Palestinci se dožadují možnosti vrátit se na území, které kdysi bylo domovem jejich předků, ale momentálně leží v Izraeli. Zároveň požadují zmírnění blokády, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 poté, co oblast ovládl Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.

Při podobných protestech v Gaze od března izraelská armáda zabila bezmála 180 Palestinců.

Reklama

Doporučované