Hlavní obsah

J. K. Rowlingová dala přes 15 milionů liber na podporu výzkumu roztroušené sklerózy

Foto: annerowlingclinic.org

Spisovatelka J. K. Rowlingová při předání finančního daru na univerzitě v Edinburghu.

Reklama

Britská spisovatelka J. K. Rowlingová ve čtvrtek darovala univerzitě ve skotském Edinburghu 15,3 milionu liber. Chce tak podpořit nové vybavení pracoviště a výzkum roztroušené sklerózy na univerzitní klinice. Autorka o tom informovala na svém oficiálním webu.

Článek

Klinika při Edinburské univerzitě se věnuje rozsáhlému výzkumu roztroušené sklerózy a její léčbě od roku 2010. Spisovatelka už v minulosti kliniku podpořila 10 miliony liber, díky kterým mohla vzniknout. Nese jméno po její matce Anne Rowlingové, která této nemoci v roce 1990 ve 45 letech podlehla. Peníze z daru budou podle kliniky použity i na výzkum, který se bude zabývat méně viditelnými problémy, se kterými se pacienti potýkají jako například kognitivní vady a bolesti.

Rowlingová dále podporuje organizace jako Comic Relief, One Parent families a Multiple Sclerosis Society of Great Britain, které se věnují především ochraně dětí a rodin ve složitých situacích nebo právě roztroušené skleróze. Založila také svou vlastní charitativní organizaci Lumos, která podporuje děti v dětských domovech.

Fantasy, které mění skutečný svět

Filantropie sice není mezi spisovateli tak běžná jako například u herců, zpěváků a veřejně známých osob, také ale není zcela ojedinělá. Americká spisovatelka Stephenie Meyerová, autorka úspěšné fantasy ságy Stmívání, podpořila mimo jiné v roce 2009 projekt Book Babe. Jednalo se o aukci rukopisů a knih vydaných s předstihem. Výtěžek putoval na podporu léčby rakoviny její přítelkyně Faith Hochhalter, která pomohla v začátcích kariéry mnoha autorům, včetně Mayerové. Věnovala také výtěžek z prodeje knihy pro mladé čtenáře Krátky druhý život Bree Tannerové americkému Červenému Kříži. Ten činil 1,5 milionu dolarů,

Americký spisovatel a youtuber John Green, autor romantického dramatu Chyba v našich hvězdách, dokázal se svým bratrem Hankem vybrat přes milion a půl dolarů díky internetovému projektu Project for Awesome, který motivoval vlivné youtubery točit kreativní videa. Ti v nich zmiňovali své oblíbené charitativní organizace, a tím zvyšovali jejich popularitu.

Pop a 300 milionů liber

Nejen spisovatelé, ale i hudebníci, herci, umělci a známé osobnosti často přispívají na dobrou věc, obvykle benefičními událostmi, speciálními nahrávkami nebo dražbami.

V červnu udělil francouzský prezident Emmanuel Macron nejvyšší francouzské vyznamenání, Řád čestné legie, britskému popovému zpěvákovi Eltonu Johnovi, který svou uměleckou a charitativní činností výrazně přispěl boji proti smrtelnému imunitnímu onemocnění AIDS. V roce 1992, následně po úmrtí zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho a Johnova blízkého přítele Ryana Whitea, založil nadaci John AIDS Foundation. Zpěvákovi se povedlo pomocí benefičních koncertů a speciálních singlů vybrat přes 300 milionů liber.

Obdobně, také pomocí vlastních koncertů, pomáhá i americká metalová skupina Metallica. Ta běžně před vystoupením věnuje výtěžek z prodeje vstupenek organizaci v daném místě. V srpnu tak například skupina předala po pražském koncertu zástupcům organizace Women for Women šek v hodnotě 1,8 milionu korun na obědy českým školákům.

Britská popová skupina Coldplay podporuje od roku 2017 například organizaci Migrant Offshore Aid Station, která zachraňuje životy uprchlíkům, kteří utíkají před válkou. Sám zpěvák a frontman skupiny Chris Martin věnuje 10 % svého výdělku charitě.

Charitativním organizacím dále výrazně pomáhají i další umělci, například americký hudebník Herb Alpert, televizní moderátorka Oprah Winfreyová, zpěvák skupiny U2 Bono, zpěvačka Barbra Streisandová, režisér Steven Spielberg nebo herci jako Meryl Streepová a Matthew McConaughey.

Reklama

Související témata:

Doporučované