Hlavní obsah

J&T Banka dá 10 milionů startupu Fondee. Ten chce naučit Čechy investovat

Foto: Fondee

Zakladatelé Fondee Eva a Jan Hlavsovi.

Reklama

Česká online investiční platforma Fondee chce zpřístupnit investice do akcií a dluhopisů i obyčejným lidem. Startup nyní získal nového investora, jehož desetimilionovou částku chce použít na další rozvoj.

Článek

Češi mnohdy své peníze nechávají ležet na účtech v bankách, spoří prostřednictvím spořicích účtů a neuvědomují si, že by své peníze mohli zhodnotit jinak, třeba formou investic.

Česká investiční platforma Fondee chce zpřístupnit investování každému, nejen bohatým. Poprvé se objevila letos v lednu a v září ji používalo přes 700 klientů. Investoři si přes Fondee dohromady vydělali několik milionů korun.

„Velká řada lidí řeší, jakým způsobem zhodnotit své peníze, ovšem často neví, kudy se vydat,“ popisuje Hlavsa. Podle něj posledních devět měsíců ukázalo, že v tuzemsku je poptávka po online investičních platformách.

Startup nyní získal nového investora, kterým je J&T Banka. Do Fondee investovala částku deset milionů korun, která má sloužit ke zrychlení růstu. „Pro další růst jsme si nemohli vybrat lepšího partnera než J&T Banku, která má na trhu vynikající jméno a pro nás neocenitelné know-how,“ říká zakladatel a generální ředitel Fondee Jan Hlavsa.

„Fondee vnímáme nejen jako investici, ale především jako možnost osahat si pro nás nový způsob prodeje investic a seznámit se s novými technickými řešeními. Určitě se z naší strany nejedná o jedinou investici ve fintechové oblasti, v budoucnu bychom rádi založili další venture kapitálový fond, který se na investice do této oblasti bude specializovat,“ říká Tomáš Klimíček, člen představenstva J&T Banky.

Startup se snaží zpřístupnit investice do akcií a dluhopisů přes burzovně obchodované fondy ETF, a to bez vstupních, výstupních, výkonnostních poplatků a potřeby poradce. Cílem Fondee je naučit lidi, aby si pravidelně spořili a zhodnocovali své peníze i jinak než na spořicích účtech. „Čechy je třeba edukovat a vysvětlovat jim, že investice nejsou jenom pro ty bohaté, ale pro všechny,“ myslí si Hlavsa.

Manželé Eva a Jan Hlavsovi spustili Fondee letos v lednu. Oba zakladatelé čerpali ze zkušeností ze světa financí, které nasbírali za devět let působení v Londýně, kde měli na starosti transakce, fúze a úvěry v miliardách liber v londýnském City. „Myslím, že už bylo načase přinést západní styl investování také k nám do Česka,“ uvedl při uvedení služby na trh Hlavsa.

Platforma Fondee však není jediným online nástrojem, prostřednictvím kterého se dá investovat. Jedním z nich je i první investiční platforma v Česku Portu od Wood & Company, kterou vytvořil Radim Krejčí. Wood & Company je největším obchodníkem na pražské burze, který spravuje peníze nejen mezinárodním institucím, ale také tisícům Čechů, což je zásluhou platformy Portu.

Reklama

Doporučované