Hlavní obsah

J&T jedná s CITIC o dědictví po Tvrdíkově CEFC. Finančníci jsou v dobré pozici, dohoda může být rychlá

Když minulý týden skupina J&T nepřátelsky ovládla českou filiálku čínského holdingu CEFC, zahájila tím otevřenou obchodní válku o desítky miliard korun. Dala se čekat dlouhá a úporná právní bitva. Teď to ale vypadá spíš na krátký účinný blitzkrieg.

Reklama

Článek

V Praze finišují mírová jednání mezi finančníky ze skupiny J&T a čínské státní společnosti CITIC, jež má v Česku vypořádat dluhy po CEFC. K dohodě o narovnání by mohlo dojít ještě tento týden, shodují se zdroje blízké oběma stranám.

Jednou z možných variant smíru je účast J&T v nové hongkongské společnosti, zřízené k vypořádání dědictví po zadlužené české filiálce CEFC Europe. Vznik takzvané SPV („special purpose vehicle“, firma zřízená ke zvláštnímu účelu) v Hongkongu oznámil bývalý šéf CEFC Europe Jaroslav Tvrdík ve Výzvě Seznamu už devátého května.

Tehdy Tvrdík ještě seděl v čele CEFC Europe a podílel se na jednání o vypořádání dluhů. Počítal s tím, že šanghajská matka české CEFC by v SPV držela 51 procent, zbývající minoritu měla mít čínská státní společnost CITIC.

O osudu Jie Ťien-minga nic nevím. Česká CEFC bude do několika dnů oddlužená, slibuje Jaroslav Tvrdík.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Teď je ale podle informací Seznamu.cz nově na stole i varianta, při níž by se na SPV podílela také skupina J&T. Získala by tím kontrolu nad českými investicemi CEFC, z nichž má J&T většinu v zástavě za půjčky, jež poskytla Číňanům.

Vyloučeny ale nejsou ani další scénáře: tedy že Číňané J&T vrátí půjčenou částku navýšenou o tučný úrok. Nebo že na J&T přejdou akcie zastavených firem.

Informace o průběhu jednání J&T s právníky čínské firmy CITIC nelze oficiálně ověřit. CITIC s českými médii nekomunikuje, mluvčí CEFC a J&T Pavel Bednář a Petr Málek jednání nekomentují.

Lákadlem Barrandov a Invia

Pokud na mírovou dohodu dojde, bude se J&T každopádně alespoň dočasně dělit s Číňany o práva k českým firmám, do nichž CEFC vstoupila. Některé z nich budou časem odprodány.

Nemělo by se to však týkat fotbalové Slavie, o kterou budou mít Číňané ze CITIC podle zdrojů blízkých CEFC nadále zájem. „CITIC má podíl v britském Manchester City, fotbalový klub vlastní i doma v Číně, Slavia zapadá do jejich strategie, je pro ně dobrou image investicí,“ říká jeden z nich.

Mezi firmami, do nichž CEFC v Česku vstoupila a o které se nyní hraje, jsou přinejmenším dvě zajímavé pro vlastní podnikání J&T: Mediální skupina Empresa Media, především její televize Barrandov, by se hodila do mediálního domu Czech News Center, který finančníci z J&T vlastní s miliardářem Danielem Křetínským. CEFC v Barrandově sice drží minoritu, hlavní slovo tam stále má Jaromír Soukup. Přesto by vstup do Empresy znamenal pro Křetínského a spol. nakročení k vlastní televizi.

A pak je tu společnost Invia, významná internetová cestovka, která by dobře zapadala do skupiny Mall, do níž také investuje Křetínský společně s J&T.

CEFC musí vysvětlit stíhání svého představitele, požaduje její obchodní partner J&T.Video: Seznam

Každopádně aktiva, jimiž jsou půjčky J&T zaručeny, mají údajně až trojnásobně vyšší hodnotu než samotné poskytnuté úvěry. Vysoké garance i úroky zohledňují vyšší riziko poskytnutých úvěrů.

Jak došlo k roztržce

Seznamu.cz se podařilo z informací lidí blízkých probíhajícímu jednání zrekonstruovat důvody, jež vedly k nepřátelskému vstupu manažerů z J&T do CEFC.

Roztržka má kořeny v pokusu firmy CEFC Shanghai International získat 14procentní podíl v ruské ropné společnosti Rosněfť. Obchod měl mít hodnotu 200 miliard korun.

Část prostředků na koupi společnosti Rosněfť získala CEFC letos v únoru od J&T. Půjčky převyšující 11 miliard korun poskytla J&T spřízněným čínským společnostem CEFC Europe, Shanghai Huaxin, CEFC Hongkong a také jejich dvěma českým dcerám. Největší balík z peněz šel z holandské investiční větve J&T Private Investments, menší úvěry poskytly J&T Banka a s ní spřízněná slovenská Poštová banka.

Když se J&T do obchodu pouštěla, prosakovaly už zprávy o narůstajících potížích CEFC. Na tu padl první stín už loni, když byl v USA obviněn šéf neziskové divize CEFC z uplácení afrických politiků. Následovaly potíže v Číně: zakladatel a šéf CEFC Jie Ťien-ming ztrácí doma politickou podporu, CEFC je odstřižena od úvěrů čínských bank a vláda tlačí na snížení její zadluženosti. Na přelomu roku zakázala Česká národní banka dlouho plánované zvýšení podílu CEFC ve skupině J&T z 10 na 50 procent, protože CEFC nedokázala spolehlivě prokázat původ celé investované miliardy eur.

Královské zajištění

Přesto finančníci z J&T Číňanům v únoru na Rosněfť půjčili. Měli v té době dostatek hotovosti, protože právě dokončili jiný velký obchod – prodej podílu v Unipetrolu, z něhož získali zhruba 14 miliard korun. Peníze potřebovali investovat.

J&T si ale sjednala výhodný úrok a půjčky nechala mimořádně dobře zajistit. Do zástavy si vzala většinu českých aktiv CEFC Europe. A vyhradila si právo v případě kolapsu úvěru převzít v CEFC Europe manažerskou kontrolu.

Půjčky byly původně splatné až letos v červenci. J&T je ale předčasně zesplatnila poté, co čínské orgány začaly vyšetřovat šéfa CEFC Jie Ťien-minga kvůli podezření z hospodářské kriminality, a když vyšlo najevo, že celý konglomerát CEFC je předlužený. Tehdy totiž z koupě společnosti Rosněfť sešlo, CEFC z peněz od J&T začala látat díry ve svém vlastním hospodaření a J&T se ohradila proti použití peněz na jiný než původně sjednaný účel.

V dubnu proto vyrazila do Číny česká delegace ve složení šéf CEFC Europe Jaroslav Tvrdík a dva emisaři Pražského hradu, Vratislav Mynář a Martin Nejedlý. Nezjistili sice, jaký je osud Jie Ťien-minga, zato z Číny přivezli příslib, že do vypořádání dluhů CEFC v Česku a na Slovensku se vloží čínská státní firma CITIC. Šlo o to, aby skandál nezhoršil česko-čínské zahraničně politické vztahy a neznemožnil prezidenta Miloše Zemana, který CEFC halasně podporoval a z Jie Ťien-minga udělal dokonce svého poradce.

CITIC se skutečně do úklidu po CEFC pustila, během jednání o úhradě dluhů se ale začal postupně horšit vztah mezi J&T a Tvrdíkem, který u věřitelů nakonec ztratil důvěru úplně.

Podepsal se na tom i konkurenční boj mezi Tvrdíkem a Danielem Křetínským, dlouholetým byznysovým souputníkem J&T. Křetínský s J&T vlastní fotbalovou Spartu nebo mediální dům CNC. Tvrdík se s ním pustil do zápasu o televizní vysílací práva na fotbalovou ligu, což vztahy ještě víc vyhrotilo.

Rostoucí averze vyvrcholila minulý týden odvoláním Tvrdíka a dalších členů představenstva CEFC Europe, na jejichž místa J&T nanominovala své „krizové manažery“ Dušana Palcra a Petera Kubíka. Bezprostředním impulsem pro čtvrteční nepřátelské ovládnutí orgánů CEFC Europe byla snaha o převedení dispozičních práv k firmám, které v Česku CEFC ovládá a jež jsou předmětem zástav za půjčky na státní čínský holding CITIC.

Reklama

Doporučované