Hlavní obsah

J&T převzala dlužící CEFC, odvolala Tvrdíkovo vedení. Čínská strana proti tomu podnikne právní kroky

J&T převzala dlužící CEFC a vyměnila vedení, Tvrdík končí.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

CEFC dluží J&T zhruba 11,5 miliardy korun. Částku ale zatím neuhradila.

Článek

Čínská CEFC China Energy v dohodnutém termínu neuhradila pohledávky vůči J&T Private Investments (JTPI). Česká společnost proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo a dosadila krizový management. ČTK o tom dnes informoval mluvčí J&T Private Investments Petr Málek. CEFC China Energy dluží české skupině 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč).

V představenstvu tak mimo jiné skončil jeho dosavadní místopředseda Jaroslav Tvrdík, který nedávno uvedl, že dluhy CEFC zaplatí v řádu dní čínský státní konglomerát CITIC Group. Věřitelé se zástupci CITIC jednali, ale řešení podle Málka nenalezli. „V posledních dnech JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu jejich práv,“ uvedl mluvčí.

Podívejte se na Výzvu s Jaroslavem Tvrdíkem o CEFC i pražské Slavii.

Výzva s Jaroslavem Tvrdíkem.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Jaroslav Tvrdík napsal pozdě večer na svém twitterovém účtu: „CEFC China odmítá kroky J&T k převzetí kontroly nad CEFC Europe. CITIC Group založila účet u ČSOB Praha a dnes na něj připsala 475 mil. euro.“

Dodal, že J&T byla od CEFC China informována o tom, že k termínu, který sama určila, tedy k pátku ve 14:00, bude čínská strana připravena veškeré závazky uhradit.

Společnost CEFC China pak vydala prohlášení v podobném duchu jako Tvrdík. Rozšířila ho o sdělení, že je připravena podniknout právní kroky k ochraně své investice. A vyjádřila názor, že „skupina J&T neoprávněně blokuje splacení závazků CEFC skupinou CITIC Group a zneužívá své postavení věřitele“.

„CITIC Group uzavřela smlouvy se CEFC China, na základě kterých se stává akcionářem CEFC Europe,“ píše se dále v prohlášení CEFC. To dodává, že původní datum splacení úvěru byl až 31. 7. 2018, přesto CITIC Group jako nový akcionář přistoupil aktivně k vypořádání všech závazků CEFC i v novém termínu, který určila J&T, a to k 18. květnu.

Reakce Patrika Tkáče na Tvrdíkovo prohlášení přišla také prostřednictvím Twitteru:

CEFC Europe řídí Kubík a Palcr

Navzdory tomu již včera, tedy 17. května, ovládl věřitel, tedy J&T Private Investments, řídící strukturu CEFC Europe, když se novými členy jeho představenstva stali Peter Kubík a Dušan Palcr. Krizový management má zajistit stabilitu všech částí skupiny CEFC Europe a vytvořit podmínky a časový prostor pro řešení situace. V CEFC Europe se uskuteční finanční a právní audit, uvedla J&T. „Věřitelé jsou připraveni jednat se společností CITIC, kterou považují za důvěryhodného a transparentního partnera,“ podotkl Málek.

Mluvčí skupiny J&T Finance Group (JFTG) Monika Veselá ČTK sdělila, že veškeré pohledávky této skupiny vůči CEFC jsou zcela zajištěny bonitními aktivy a J&T Finance Group v této chvíli nemá důvod přijímat jakákoliv opatření. „Nastalá situace nemá žádný vliv na fungování a finanční výsledky skupiny JTFG. Naopak věříme, že nasazení krizového managementu mimo jiné napomůže i k odstínění od problémů mateřské společnosti,“ uvedla.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

CEFC za dluhy ručí mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií. Čínská státní CITIC Group nedávno získala v CEFC Europe podíl 49 procent.

Co tato změna znamená pro budoucnost fotbalového klubu Slavia Praha, zatím není jasné. Zajímavostí ale je, že nový člen představenstva Dušan Palcr je současně předsedou dozorčí rady AC Sparta Praha.

Video: Fotbalový odborník Luděk Mádl o CEFC, pražské Slavii a návštěvě z Číny v Praze.

Rozhovor s Luďkem Mádlem.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované