Hlavní obsah

Já a policejní prezident? Neříkám tak ani tak. Ale s Babišem jsem o tom nevyjednával, brání se Šlachta

Rozhovor s Robertem Šlachtou nejen o jeho posledním roce bez práce u policie.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Bývalý šéf protimafiánského policejního útvaru Robert Šlachta přijal Výzvu Jiřího Kubíka a přišel do studia Seznamu komentovat svůj vztah s šéfem ANO, okolnosti odchodu od policie i nekončící soudní proces v kauze milenky bývalého premiéra Petra Nečase.

Článek

„Šlachta mi vzkázal, že by chtěl být policejní prezident,“ pronesl předseda hnutí ANO Andrej Babiš na jedné tajně pořízené nahrávce svého hovoru s novinářem MF DNES Markem Přibilem. Touto Babišovou citací začíná rozhovor Seznamu s bývalým ředitelem Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Robertem Šlachtou.

Šlachta připouští, že před rokem, kdy na protest proti sloučení dvou elitních policejních útvarů (protimafiánského a protikorupčního) do nové Národní centrály proti organizovanému zločinu odešel od policie, jej kontaktovaly různé politické strany s různými nabídkami.

„Dával jsem najevo, že bych se chtěl k policii vrátit,“ říká Šlachta v rozhovoru. Nakonec ale nastoupil jako náměstek ředitele Celní správy, kde má na starosti operativu neboli aktivní shánění informací o porušování celních a daňových předpisů, a to včetně využití odposlechů.

V rozhovoru mluví Robert Šlachta i o tom, jak se zpětně dívá na svou životní kauzu: Zatčení milenky premiéra Petra Nečase v červnu 2013, čímž nastartoval pád tehdejší vlády.

V tomto případu, kde mělo jít o rozplétání velké klientelistické sítě mezi politikou a světem zločinu, dodnes nepadl jediný pravomocný rozsudek. „To je naprosto šílené,“ říká v rozhovoru Šlachta.

Co by dnes udělal jinak?

Na záznam rozhovoru se podívejte ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované