Hlavní obsah

Já jsem Antifa. Němci se bouří proti Trumpovu záměru zařadit organizaci mezi teroristy

V Německu se bouřlivě debatuje o Trumpově tweetu o organizaci Antifa.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump v sobotu oznámil, že zvažuje zařadit krajně levicové hnutí Antifa mezi teroristické skupiny a způsobil tím poprask v Německu, kde nyní na sociálních sítích tzv. trenduje heslo „Já jsem Antifa".

Článek

Donald Trump na Twitteru členy antifašistické organizace označil za zbabělce, kteří si jako terče svých útoků vybírají jen lidi nevyhledávající násilný střet a ty pak bijí baseballovými pálkami do hlavy.

Obzvlášť silné reakce vzbudil Trumpův tweet v Německu. Na Twitteru se hashtag dostal na první místo žebříčku podle počtu užití. Lidé v příspěvcích s hashtagem Já jsem Antifa většinou zdůrazňují souhlas s hlavním cílem Antify, kterým je boj proti neonacismu. Někteří ale hashtag sdílí, aby se mu vysmáli a Trumpův výrok oceňují, upozorňuje web DW.com

Svůj názor na sítích zveřejnili i někteří němečtí politici. Jedním z nich je například poslanec německých Greens Sven Lehmann a mluvčí strany pro sociální politiku, který napsal, že Antifu podporuje, protože jde o organizaci, která se „často kouká zblízka, když jsou lidé znevažováni nebo napadáni, zatímco ostatní si toho nevšímají."

Kriticky se proti Trumpově myšlence postavil i poslanec a spolupředseda německé strany Die Links Bernd Riexinger. „Já jsem Antifa, vždy a pořád. Německá historie nás nutí k tomu, abychom se postavili proti racismu a fašismu. Na ulicích i v parlamentu," napsal Riexinger na Twitter.

Podle DW Trumpa naopak podpořilo několik německých členů strany Alternativa pro Německo. Kromě toho ale například i hamburská větev policejní unie, která sdílela obrázky demonstrantů nesoucích transparenty vyzývající k násilí proti policii.

Členové Antify po celém světě jsou nejčastěji kritizování právě proto, že v boji proti neonacistům, či jiným skupinám, neváhají s použitím násilí.

Reklama

Související témata:

Doporučované