Hlavní obsah

Já jsem změna. Do příštích voleb půjde jiná ČSSD, řekl Sobotka

Předseda sociální demokracie prožil neúspěšné volby. V prvním rozhovoru, kde o porážce hovoří, vysvětluje, že ČSSD musí zásadně změnit program a vybrat nové lídry. Jedině tak může podle Sobotky příští rok v souboji s Andrejem Babišem uspět.

Reklama

Článek

Prohráli jste v krajských a senátních volbách. Nad čím v posledních hodinách přemýšlíte?

Proč řada voličů nepřišla. Účast byla mimořádně nízká. Přemýšlím také, co udělat pro to, aby za rok ve volbách do Poslanecké sněmovny byla ČSSD úspěšnější. Máme před sebou sjezd, musíme připravit nový program a hlavně velmi silné kandidátky.

Co jste udělali špatně?

Sociální demokracii se nepodařilo najít recept na to, jak zmobilizovat své voliče, jak je dostat k volbám. Současně tady působí náš velmi silný soupeř, hnutí ANO, který těží z toho, že je součástí úspěšné vlády, a na druhou stranu se mu daří působit tak, jako by byl vlastně v opozici.

Ve volební kampani jste proti tomuto vládnímu partnerovi mobilizovali. Varovali jste lidi, aby de facto neposilovali moc Andreje Babiše. Tahle taktika tedy moc úspěšná nebyla.

Možná byla úspěšná jen zčásti. V každém případě ČSSD skončila na druhém místě, ztratili jsme řadu mandátů, nemáme z toho radost, ale je to důvod, abychom pokračovali ve změnách v ČSSD. Je to porážka, ale také příležitost, abychom hodně věcí změnili, pokud máme uspět v příštích volbách.

Už žádní funkcionáři, co netáhnou voliče

Co budete měnit? Kdo by měl odejít?

Potřebujeme mnohem silnější kandidátky. Do Poslanecké sněmovny je nemůžeme sestavovat tak, že se podpoří naši jednotliví okresní funkcionáři a vytvoří se kandidátky, na kterých budou lidé, kteří nepřinášejí volební hlasy. Tam, kde teď kandidovali naši funkcionáři, kteří už osm dvanáct let seděli v krajském zastupitelstvu, se ukázalo, že nejsou schopni mobilizovat voliče ani ve svém volebním okrsku. Takže musíme zvýšit konkurenci při sestavování kandidátních listin, dostat na ně lidi zvenčí. Tam, kde jsme tohle dokázali, kde jsme pozvali na kandidátky lidi, kteří nejsou členy ČSSD, jsme měli lepší výsledky.

Co chcete měnit dál?

Druhá věc je nový program ČSSD. Potřebujeme oslovit městské voliče, mladé voliče, cílit na programové oblasti, kterým jsme se prioritně nevěnovali.

Například?

Pro nás je důležité, abychom byli schopni získávat více hlasů ve velkých městech. My jsme dokázali uspět na venkově, ale výrazně slabší pozice ČSSD byla ve velkých městech jako Brno nebo Ostrava. Jedna z věcí, na které se musíme podívat, jsou témata jako ochrana životního prostředí, kultura, otázky digitální ekonomiky, vůbec téma virtuálního prostoru, kde se pohybuje řada lidí z nejmladší generace. Jsou to témata, kterými se dnes zabývají Piráti. Tady vidím posun z hlediska programových priorit. Nezůstávat jen klasickou stranou zaměřenou na sociální témata.

V těchto nových oblastech chcete přivést nové lídry, kteří se s tím budou identifikovat?

Je to tak. To je moje představa. Vytáhnout nové lidi, nové tváře. Budeme muset najít nové lídry i do velkých měst. Musí to být lidé, kteří získají velkou podporu pro ČSSD. Kdo to bude konkrétně, o tom určitě povedeme diskusi.

Inspirováno Piráty: Musíme mít témata pro mladé

Zmínil jste Piráty, které chcete v jistém směru kopírovat…

Neřekl jsem, že je chceme kopírovat. Nechci jim brát identitu. Co jsem zmiňoval, je otázka e-Governmentu, digitalizace, virtuálního prostředí, témata, která zajímají uživatele z této oblasti, mladší generaci. Tady musí ČSSD mít své tváře, lidi, kteří budou v rámci ČSSD tuto oblast zaštiťovat. Je to jedna z dílčích oblastí. Stejně tak jsou důležité otázky životního prostředí, otázky kultury. To jsou věci, které jsou mezi městskými voliči zajímavé.

Před týdnem jste vyslovil velkou podporu jihomoravskému lídrovi Michalu Haškovi. Mluvil jste o tom, že je za ním obrovský kus práce. Nelitujete dneska svých slov? Skončil až na třetím místě.

Jako předseda jsem se stavěl za všechny naše lídry. Viděl jsem to jako nezbytnou součást toho, aby ČSSD působila jednotným způsobem. Kdybychom se rozhádali, bylo by to asi horší, a horší by byl asi i volební výsledek. Michal Hašek získal podporu při sestavování kandidátní listiny, prošel demokratickým procesem a měl šanci potřetí vést kandidátku ČSSD. Bohužel těch hlasů jsme na jižní Moravě získali méně, než jsme očekávali.

Po volbách do Poslanecké sněmovny, ve kterých jste nedostali tolik hlasů, kolik jste čekali, byl Michal Hašek velice aktivní v organizování skupiny lidí proti vám. Tehdy se odehrála známá lánská schůzka s prezidentem. Tyhle své ambice má asi už za sebou, co myslíte?

Tyto ambice má za sebou už nějakou dobu. On výrazně spojil své další působení v ČSSD právě s regionální politikou. Nemyslím, že by teď měl ambice na vyvolávání nějaké nestability uvnitř ČSSD. To, co teď sociální demokracie potřebuje, nejsou nějaké vnitřní převraty, ale velmi dobrá analýza výsledku: Proč naši voliči nepřišli, proč přešli k hnutí ANO, což je problém celé levice. Andrej Babiš vysál zčásti voliče ČSSD, z velké části také voliče komunistické strany. Byť ČSSD zůstala nejsilnější levicovou stranou, čeká nás debata o budoucnosti levicové politiky v České republice.

Proč Babiš vysává levici voliče

Čím to je, že zrovna politika Andreje Babiše vysává vaše voliče?

Je to kombinace toho, že na jednu stranu je součástí úspěšného vládního příběhu, ale na druhou stranu, kde může, tam se vymezuje, jako by byl v opozici. Tím zase ubírá prostor opozici. Pro nás je velmi obtížné, abychom současně drželi vládu pohromadě a současně se proti ní vymezovali. Kdybych dělal to, co dělá Andrej Babiš, tak jsme vládu neudrželi ani dva měsíce. Andrej Babiš, jak se zdá, byl schopen mobilizovat zčásti i protestní hlasy a získal je v těchto krajských volbách zejména zleva.

Kde jste udělal chybu vy? Kde je vaše slabé místo?

Určitě se nad tím zamýšlím, nicméně popsal jsem pozici, v níž se nacházíme. Nechtěl jsem, aby se ČSSD dostala do nějakých vnitřních sporů, a pokud máme současně držet vládu pohromadě, tak se vůči té vládě nemůžeme vymezovat opozičně a destruktivně, jak to čas od času dělá Andrej Babiš. Ale určitě máme ještě značné rezervy v prodávání vládních úspěchů. Naše schopnost prodat svou část úspěšného vládního příběhu příliš nefungovala.

Zaslechl jste od sobotního odpoledne hlasy, že byste měl odejít z vedení ČSSD?

Zatím jsem takové hlasy nezaslechl.

Co ale nelze přehlédnout, jsou ambice vašeho jihočeského lídra Jiřího Zimoly, úspěšného hejtmana, který mimo jiné říká, že na jarním sjezdu ČSSD byste měl mít protikandidáta na předsedu. A možná by jím chtěl být on.

Zásadní věcí není, jestli budu mít protikandidáta, ale jak hlubokými změnami ČSSD projde. To není o tom, kdo bude předsedou ČSSD, ale o způsobu jejího fungování.

Ale někdo tu novou tvář symbolizuje?

Určitě. Někdo to musí symbolizovat, někdo to také musí zorganizovat a celé prosadit. A mně se podařilo v ČSSD prosadit řadu organizačních změn. V tom je potřeba pokračovat. Určitě by měli mít úspěšní regionální politici ambice a jít nahoru. Jsme demokratická strana, která nepatří Bohuslavu Sobotkovi ani nikomu jinému. Znovu zdůrazňuji, že je přirozená věc, že předseda má na sjezdu kandidáta. Já jsem zvyklý bojovat a jsem zvyklý mít protikandidáta.

Rezignovat nehodlám a chci být opět předsedou

Budete tedy bojovat? Nehodláte se vzdát a z funkce odejít?

Nechystám se rezignovat na funkci předsedy. Počítám s tím, že na jaře budu kandidovat znovu. Před námi je řada důležitých věcí. Musíme dokončit vládní mandát a připravit ČSSD na střet s naším hlavním volebním soupeřem, tedy s hnutím ANO.

Připravit se na střet s vládním partnerem? Jaký to vlastně bude mít dopad na vaše vládnutí?

ČSSD dostojí své odpovědnosti. Respektujeme koaliční smlouvu a chceme v jejím naplňování pokračovat. Česká republika si užívá období docela slušné stability, hospodářského růstu, poklesu nezaměstnanosti, takže se budeme soustředit na to, aby to tak bylo i v příštím roce. Máme problém s čerpáním evropských peněz, to je důležitá priorita pro celou vládní koalici. Potřebujeme rozjet dopravní stavby. Velké téma je situace na trhu práce, dnes jsme v situaci, kdy firmám chybí lidi. Tomu všemu se musíme věnovat. Vláda musí dokončit svůj mandát a příští rok na podzim přijdou voliči a rozhodnou. Doufám, že jich přijde víc. Ta skutečně nízká účast teď pro mě byla velkým zklamáním.

Aktuální téma: sestavování krajských koalic. Ve dvou krajích jste zvítězili, v kolika krajích myslíte, že nakonec obsadíte místa hejtmanů?

To v tuto chvíli můžu těžko říct. Dneska se sejdu se zástupci našich krajských organizací a poslechnu si informace, jak vypadá vyjednávání. Můžou být dva hejtmani, můžou být tři nebo čtyři. To je otázka debaty o koalici v jednotlivých regionech. Ve většině krajů skončila ČSSD na druhém místě, pro nás je důležité, abychom ten mandát od voličů nezahodili. Musíme ho maximálně efektivně využít pro to, abychom ovlivňovali vedení krajů. Co se nám podařilo splnit, je, že Andrej Babiš nebude moci ani z jednoho kraje udělat svou vlastní firmu, protože hnutí ANO bude ve většině krajů potřebovat dva, někde i tři koaliční partnery. Andrej Babiš tedy nemůže kraje zcela ovládnout a zneužívat svého postavení. My se budeme aktivně podílet na vytváření krajských koalic. Není naší strategií, aby koalice byly bez ANO. V některých regionech budou s ANO, v jiných - pokud ANO nezvládne vyjednávání, se mohou vytvořit koalice jiné.

První na tahu, kdo má sestavovat krajské koalice, je Babišovo ANO, berete to tak?

Určitě jsou první na tahu. Ale záleží na nich. ANO se nesmí chovat arogantně a musí mít v čele schopné lidi, kteří jsou schopni to zvládnout. Před dvěma lety jsme po komunálních volbách viděli, že ANO sestavovalo řadu koalic, které vydržely měsíc, dva měsíce, a pak se rozpadly. Není to jednoduché. ANO je vítězem voleb, ČSSD je připravena jednat s ANO i o koalicích na vládním půdorysu. Ale pokud ANO tuto svou odpovědnost nezvládne, mohou vzniknout koalice jiné.

Kompletní rozhovor s Bohuslavem Sobotkou

Reklama

Doporučované