Hlavní obsah

Já ministrem zdravotnictví? Sebevražedná mise, ale kývl bych, říká Válek

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek má nyní nejblíž k postu nového ministra zdravotnictví.

Reklama

Ministr zdravotnictví patří v době epidemie covidu k nejsledovanějším politikům v zemi. Šéf poslanců TOP 09 Vlastmil Válek je připravený nevděčnou úlohu v nové vládě přijmout.

Článek

O roli ministra zdravotnictví mluví jako o „sebevražedné misi“. Přesto je připravený se jí chopit. Dosavadní šéf poslanců TOP 09 a uznávaný radiolog Vlastimil Válek v rozhovoru pro Seznam Zprávy podrobně popisuje, jaké úkoly na nového šéfa resortu čekají. „Že se vrátí poplatky ve zdravotnictví, je naprostý hoax,“ říká jedenašedesátiletý brněnský lékař.

Veřejnost vás skloňuje jako hlavního kandidáta na post ministra zdravotnictví. Máte o něj vůbec zájem?

Pokud se takto domluví předsedové stran a budou mě brát jako nejlepší možnou variantu, tak je to samozřejmě má odpovědnost a povinnost do toho jít.

Přece jen, když se člověk ohlédne za posledním rokem, na tomto postu se vystřídali čtyři ministři. Není to asi pozice, o níž by se všichni v nové koalici rvali.

Myslím, že je to naprosto sebevražedná mise. Opakované jsem říkal, že ministerstvo je v totálním rozkladu. Na druhou stranu máme v koalici Spolu mnoho schopných lidí. Máme Romana Krause jako bývalého ředitele Fakultní nemocnice Brno, docenta Bohuslava Svobodu, který se ve zdravotnictví vyzná, máme Toma Phillipa, který v resortu dlouho dělal náměstka. Je tu také Vít Kaňkovský, který má zdravotní a sociální pomezí zmáknuté, a mohl bych jmenovat další. Funguje anticovid tým, který rok připravuje plán, jak by zdravotnictví mělo fungovat.

Kdy tedy bude o postu jasno?

Jsem si stoprocentně jistý, že pan premiér Fiala – nemám důvod jej oslovovat jinak – představí vládu do první schůze Sněmovny. Řekl jsem opakovaně: Prvního listopadu končí ministr Vojtěch. Nemáme nyní prezidenta, který by byl schopen jmenovat nástupce. Množství pacientů s covidem se zvyšuje, přibývá jich na JIPkách. Situace zatím není za vodou. Je absurdní, aby byl resort zdravotnictví od listopadu bez ministra.

Zeptám se ještě jinak. Jste místopředseda TOP 09. Má strana o tento resort ve vládě vůbec zájem?

To je otázka, na kterou není dobrá odpověď. Resort zdravotnictví je velmi komplikovaný a politická strana si na něm těžko udělá body. Myslím, že TOP 09 je schopná nabídnout kvalitní odborníky ve vedení resortu. Ale na tom je úplně stejně ODS i KDU-ČSL.

Jste uznávaný lékař, radiolog. Měl byste před novou výzvou respekt?

Respekt mám vždycky, a přesto se pouštím do výkonů, které jsou někdy velmi komplikované. Teď jsem dělal termoablaci ledvin (odstranění nádoru teplem – pozn. red.) a málem jsem strachem neudržel… Ale vážně, šéfem senátního zdravotnického výboru je bývalý ředitel FN Brno Roman Kraus. Určitě bude někdo podobně schopný šéfem zdravotního výboru v Poslanecké sněmovně a tím pádem má nový ministr zdravotnictví – ať to bude kdokoli – obrovskou šanci stát se součástí triumvirátu lidí, kteří jsou schopní zákony připravovat a posouvat. Jsme připravení zkombinovat to nejlepší z julínkovské a hegerovské strategie. Obě měly řadu pozitiv, bohužel třeba ve špatné době, nebo měly nešťastné body. Máme také spoustu kolegů, kteří byli odejiti, protože nedostatečně prováděli rektální alpinismus vůči současnému premiéru Babišovi, a přitom jsou to světově uznávání odborníci na řízení managementu ve zdravotnictví. Z tohoto pohledu si nemyslím, že je to neřešitelné. Bude to obrovský úkol, žádný ministr by nevydržel čtyři roky. Ani teď to asi nebude výjimka. Na druhou stranu žádný ministr neměl šíleného premiéra, to až teď Vojtěch. Nicméně si nemyslím, že se tady co dva měsíce bude opět tahat z klobouku jméno nového ministra.

Jak se má tedy resort změnit?

Je pravda, že realizace toho plánu bude vyžadovat poměrně značné úsilí, relativně dost peněz, také čas a trpělivost. Nějakých sto dní nic nevyřeší ani omylem. Je zásadní, abychom resort stabilizovali do našeho předsednictví v Evropské unii, kde zdravotnictví patří k hlavním tématům. A na základě toho bychom měli vyrazit z Unie co nejvíce věcí, ve smyslu centrové politiky a ceny léků. Jde také o vybudování alespoň jednoho velkého ústavu, který bude provázaný s našimi výzkumnými ústavy a bude třeba schopný vyrábět vakcíny. To jsou věci, které rozhodně musíme získat. V tomto vidím první rok fungování nového ministra.

Hlavně starší lidé už si povídají o tom, že nová vláda znovu zavede poplatky ve zdravotnictví. Co vy na to?

Je to naprostý hoax. Opak je pravdou. Nejde o poplatky, ale o to, aby se každý, kdo platí za spoustu výkonů třeba při trhání zubu nebo bolestí zad, mohl rozhodnout. My chceme, abyste se na všechno, co si nyní platíte, mohli připojistit. Bylo by to na každém občanovi. Je to jako, když se rozhodujete, jestli si v autě připojistíte čelní sklo.

Je potřeba definovat standard zdravotní péče. To je dobře rozjeté a podílejí se na tom všechny odborné společnosti, jen se to musí přetavit do metodicky naprosto jasného standardu, který by se provázal s pojišťovnou. Je to také možný prostor pro samostatný odbor na ministerstvu či samostatná práce pro jednoho náměstka.

Bude to obrovský úkol, žádný ministr by nevydržel čtyři roky. Ani teď to asi nebude výjimka. Na druhou stranu žádný ministr neměl šíleného premiéra, to až teď Vojtěch.
Válek

Jaké další změny budou potřeba?

Musí se sáhnout do vzdělávání. Shodli jsme se napříč anticovid týmem, že je potřeba investovat do kmene (vzdělávací obory) tak, aby byl hrazený ze státního rozpočtu, a také řešit odměny školitelů. Za to však musí mít ministerstvo daleko větší možnost kontrolovat kvalitu vzdělávacích oborů.

A pak se můžeme bavit o dalších věcech, které se připravují. Například úhrada za státní pojištěnce se nemůže dělat, že se jen tak zrovna něco zvýší. Musí být legislativně dáno, jak budou úhrady provázané se státním rozpočtem, nebo s HDP či průměrnou mzdou. To je k diskuzi.

Pokud byste se stal ministrem, co uděláte nejdřív i s ohledem na stoupající čísla nakažených covidem?

To je samozřejmě důležité. Ale nejdřív bude třeba stabilizovat Ministerstvo zdravotnictví. Doplnit jeho řady a udělat z toho použitelný tým, protože poslední rok došlo k několika brutálním výměnám náměstků i ředitelů odborů. Není možné, aby třeba úsek vzdělávání vedl jeden člověk a měl jediného podřízeného, když se má starat o všechny atestace. Není možné, aby tam nebyl odbor digitalizace, který je naprosto kruciální z hlediska kyberbezpečnosti.

Co se týká covidu, reprodukční číslo R nyní klesá, ale přibývá pacientů na JIPkách. O tom bude třeba diskutovat. Jasně jsem říkal, co plánujeme jako anticovid tým, a je úplně jedno, kdo bude ministrem.

Pokud bych byl ministrem já, tak nejdřív svolám všechny nesmiřitelné skupiny. Pak člověk využije toho, že ty lidi buď osobně zná, nebo se s nimi zná tak, že si netroufnou odmítnout, a donutí je dospět k nějakému konsenzu. Mělo by na něm daleko více pracovat vedení České lékařské společnosti. Nemusí být jednotný postoj, ale je třeba to řešit.

Pro jmenování vlády je klíčový prezident republiky. Je podle vašich zpráv nyní schopný vykonávat svou funkci?

Jsem lékař. Nejsem v pozici, abych mohl říkat nějaké informace. Budu brutálně trvat na tom, aby se Kancelář prezidenta republiky zachovala tak, jak se chová každá kancelář prezidenta v jakékoli normální civilizované zemi.

Tedy aby jasně řekli, jaký je stav prezidenta a zda je schopný plnit své povinnosti. Pokud ano, musí za to kancelář ručit. Anebo schopen není. Kancelář prezidenta se nyní chová jako někdejší politbyro v Komunistické straně Sovětského svazu, kdy tajili smrt jednoho z generálních tajemníků dva dny. Panu prezidentovi moc přeji, aby se uzdravil. Má velmi milou rodinu. Ten člověk není ztělesněním zla. Jako aktér revoluce, premiér či předseda Poslanecké sněmovny udělal řadu kroků ku prospěchu občanů a nezaslouží si, aby kancelář zneužívala jeho indispozici a hrála si s ním jako s figurkou. A začínám mít víc a víc pocit, že kancelář pana prezidenta zneužívá. To je špatně.

Reklama

Doporučované