Hlavní obsah

Já snížím daně! Já zvýším důchody! Kdo dá víc?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Nikdo vám nedá víc, než vám mohou politici v kampani slíbit.

Reklama

Článek

Vládní lídři Andrej Babiš s Janem Hamáčkem se před říjnovými krajskými volbami předhánějí, kdo slíbí víc.

Závody ve „slibovacím“ zbrojení odstartoval premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Oznámil, že chce snížit daně všem zaměstnancům z dnešních 20 na 15 procent. Když se lídr ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček pokusil kontrovat návrhem přidat důchodcům pět tisíc korun ročně, Babiš okamžitě přihodil – já navrhuji penzistům přidat víc, a to šest tisíc korun.

Hamáčkovi pak nezbylo nic jiného než sáhnout po osvědčeném receptu ČSSD – zvýšení daní bohatým bankám. V ten moment se za hnutí ANO vložila do vystupňované rulety ministryně financí Schillerová s nápadem zvýšit sazbu daně nejvíce vydělávajícím.

poslechněte si další epizody Vlevo dole

Nekonečný festival nejrůznějších nápadů nebere konce – a v podcastu Vlevo dole to probírají političtí reportéři Seznam Zpráv Václav Dolejší s Lucií Stuchlíkovou.

„Vlastně to není nic nového. Krajským volbám už tradičně chybějí regionální témata, takže politické strany své kampaně opět staví hlavně na těch celostátních. A někdy jim to i funguje – třeba v roce 2008 sociální demokraté drtivě vyhráli krajské volby se slibem, že zruší třicetikorunové zdravotnické poplatky,“ říká Václav Dolejší.

Překvapivé je, že vláda chce hýbat daněmi v momentě, kdy se kvůli propadu ekonomiky už tak musí při sestavování rozpočtu potýkat se spoustou dalších nejistot. Nezhroutí se pak Babišův obraz geniálního hospodáře? „Myslím, že i když vyskočí dluh a deficit, tak nikoliv, protože on se vždycky může vymluvit na to, že za dluhy může bezprecedentní koronavirová krize a že Česko je stejně jednou z nejméně zadlužených zemí EU,“ míní Lucie Stuchlíková.

Jaké sliby nesmí na předvolebním festivalu chybět? Pije šéfredaktor Seznam Zpráv pivo? A jak to souvisí s volbami? To se dozvíte v aktuální epizodě politické talkshow Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované