Hlavní obsah

Ja tebja ljublju! Jak ruské krásky loví české ženichy a obírají je o peníze

Záhady Josefa Klímy: Ja tebja ljublju! Ruské krásky loví české ženichy, aby jim zamotaly hlavu a obraly o peníze.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na český konzulát v Moskvě se obrátily už desítky podvedených Čechů. Chtěli pomoci svým vyvoleným, na cestu z Ruska jim přispěli nemalými částkami. A následně vyhlédnuté nevěsty zmizely.

Článek

„Dneska je těžké se s někým seznámit, zvlášť v mém věku kolem padesáti let. Od toho jsou ty seznamky, kde se prostě lidé tímto způsobem seznamují,“ říká Drahomír Kuba z Prahy. Podniká v realitách a jak sám říká, nemá čas běhat někde po městě a hledat partnerku. A tak zasedl k počítači a zaregistroval se u online seznamovací agentury eDarling.

Tato internetová seznamka se prezentuje jako profesionální a důvěryhodná agentura se 100% kontrolou profilů a 13 miliony klientů. Působí mezinárodně napříč kontinenty.

Drahomír Kuba je světoběžník, a tak svou poptávku po ženě snů neomezil hranicemi Česka. Začaly mu chodit nabídky; mezi nimi i od jisté Zinaidy Pogoncevy, pohledné ženy žijící v ruském městě Kostroma ležícím zhruba 300 km od Moskvy.

Zinaida ho zaujala natolik, že ostatní ženy vyřadil a zůstal jen u korespondence s ní. „Poslala mi svoje fotky, napsala, že jí je 45 let, je rozvedená a pracuje jako pokladní v supermarketu,“ popisuje začátky korespondence Drahomír Kuba.

Zinaida až zázračně odpovídala kritériím, které si pro seznámení nastavil. Navíc se mu velmi líbila, a tak do virtuálního vztahu postupně spadl až po uši. Sice jejich e-mailová komunikace překládaná automatickým překladačem měla jisté nedostatky, jako třeba že Zinaida psala v mužském rodě, nicméně i to dokázal překonat. Neměl totiž na vybranou, Zinaida odmítla komunikaci přes Skype s tím, že má starý počítač bez kamery.

Po měsíci dopisování začali plánovat osobní setkání. „Nabídl jsem jí, že za ní do Kostromy přiletím jako první, to byla moje hlavní podmínka. Nicméně ona mi odpověděla, že každou chvíli ve zprávách v televizi slyší, jak ruští občané přepadávají cizince a co potom, když mě někdo přepadne, okrade atd., že je to nebezpečné, abych za ní letěl,“ vzpomíná.

Žena navrhla, že za svou láskou do Prahy přiletí. Jenže to stojí peníze, konkrétně 520 euro, které ona, jako chudá pokladní z marketu, pochopitelně nemá. „Mám malé problémy, nemám tuto částku. Kvůli ekonomické krizi způsobené koronavirem jsem již utratila všechny své úspory. A teď ani nevím, co mám dělat. Budu čekat na tvoji odpověď. Objetí a polibky od Zinaidy,“ psala v jednom ze svých e-mailů.

Drahomír Kuba jí nakonec poslal v přepočtu 15 tisíc korun. Jenže poté, co si Zinaida peníze vyzvedla, přišla s další žádostí o finance. Důvodem mělo být, že ruské úřady požadují doložit k žádosti o turistické vízum její solventnost. Prý musí prokázat výpisem z účtu, že tam má 4000 euro. „Co s tím, ptala se mě. Říkám nevím, nezlob se, ale tolik peněz nemám. A ona mě furt uháněla, abych ty peníze někde našel,“ popisuje Kuba.

„Je to opravdu důvod vzdát se všeho, o co jsme se tak dlouho snažili? Tak dlouho budovali milostný vztah, sdílené pocity, emoce, zážitky… Už jsme tak blízko k cíli, budeme se moci skutečně obejmout, podívat se do očí, políbit. Nechtěla bych obětovat vztah při prvních potížích, musíme bojovat za své štěstí! Nebo už mě nemiluješ? “ psala mu Zinaida. „A já, hloupej naivní člověk, jsem ty peníze někde sebral a poslal jí je. Pak jsem dostal e-mail s tím, že ať se nezlobím, ale že jí sdělili v bance, že jí bylo odečteno 1600 euro za její daňové nedoplatky. Že měla někde nějaké historické dluhy a že jí to okamžitě strhli. No a ona mě hned požádala, abych jí doplatil ještě těch 1600 euro, aby mohla dostat vízum. To už jsem neudělal. To už jsem věděl, že tady spadla klec, že to je opravdu podvod,“ dodává Kuba.

Zinaida se ho ještě snažila přesvědčit i tím, že mu zavolala. Údajně z budky a proto se nezobrazilo žádné číslo, na které by šlo zavolat zpět. Lámanou angličtinou se ho snažila přimět k zaslání dalších peněz. Aby byla posílena věrohodnost celého příběhu, volal panu Kubovi dokonce i nějaký anglicky hovořící muž, údajně z vízového centra v Moskvě, který potvrzoval požadavek na 4000 euro jako důkaz solventnosti. Drahomír Kuba už ale dál platit odmítl. V tu ránu byl konec velké lásky.

Podnikatel se sice ještě snažil o vrácení peněz, ale Zinaida po nejrůznějších výmluvách postupně komunikaci utlumovala, až se po ní slehla zem. Číslo, ze kterého volal údajný úředník z Moskvy, je již vypnuté a s největší pravděpodobností zrušené.

Celá dvouměsíční love story vyšla Drahomíra Kubu v přepočtu na 120 tisíc korun.

„Je třeba poukázat na sofistikovanost toho jednání. Na to, jak jsou klientovi předkládány jednotlivé důkazy údajné existence oné osoby, důkazy údajné potřeby finančních prostředků, telefonní rozhovor nějakého zaměstnance vízového oddělení atd.,“ upozorňuje právník Jan Varga, který Drahomíra Kubu zastupuje. „Dle mého názoru to jednoznačně naplňuje znaky podvodného jednání.“

S kým si vlastně Drahomír Kuba dopisoval? Je identita Zinaidy Pogoncevové pravá, nebo komplet vymyšlená s tím, že dokumenty jako pas a notářský zápis jsou jen umně zhotoveným padělkem?

Napovědět by mohlo vyjádření pracovnice českého konzulátu v Moskvě Jany Cimbolincové: „V e-mailovém styku se na nás obrátilo již několik desítek podvedených občanů ČR, kterým jsou zaslány Photoshopem upravené datové stránky ruských pasů dotyčných ‚žen‘, jejich fotografie, falešná potvrzení vydané ‚konzulátem‘. Virtuální ‚ženy‘ potřebu finančních prostředků argumentují tím, že peníze vyžadujeme my jako úředníci konzulátu, nebo na zakoupení letenky, nebo že byly zadrženy ruskou policií na letišti při odletu za to, že mají cennou ikonu či prsten. A aby je pustili, musí zaplatit vysokou pokutu. Vyžadované částky se různí, ale většinou se jedná o částky do 4000 euro. Bohužel někdy opakovaně.“

Zinaidin příběh ale vychází z reálného základu, tím lépe je uvěřitelný – žadatelé o turistické vízum z Ruska skutečně musí prokázat určitou výši finančních prostředků. Buď výpisem z účtu, potvrzením ze zaměstnání, nebo garancí třetí osoby. Výše dokládané částky dělá 1145 korun na den. Pokud by tedy Zinaida vyčerpala na svůj pobyt celých 30 dnů platnosti turistického víza, musela by doložit pouze zhruba 34 tisíc korun.

Internetová seznamka eDarling, přes kterou si Zinaida vyhlédla českou „kavku“ Drahomíra Kubu, se od podvodného jednání distancuje. Sice nebylo možné se s nikým z agentury spojit ani telefonicky, ani osobně, jediným kontaktem byla pouze e-mailová adresa, ale nakonec redakci zaslali alespoň písemné vyjádření.

„eDarling bere bezpečnost zákazníků nesmírně vážně. Naším cílem je vytvořit co nejbezpečnější možné prostředí pro interakci našich zákazníků. Za tímto účelem máme zavedeny efektivní externí nástroje, účinnou detekci transakcí, interní filtry a rozsáhlý specializovaný tým pro vyšetřování podvodů, který manuálně kontroluje složité případy. Rovněž žádáme každého zákazníka, který má podezření na někoho, s kým je v kontaktu, aby nahlásil a zablokoval jeho/její účet. To zabrání uživateli v dalším kontaktu a podnítí další vyšetřování našeho týmu pro vyšetřování podvodů,“ stojí v emailovém vyjádření eDarling.

Na svém webu pak seznamka v rubrice bezpečnost uvádí, že pokud vybraný kontakt požádá o peníze, jde zcela jistě o podvod. Varují své klienty před tím, aby jakékoliv částky zasílali.

Ne každý si ale pečlivě prostuduje veškeré dokumenty před tím, než se vrhne do hledání svého protějšku. Že udělal chybu, si samozřejmě uvědomuje i Drahomír Kuba a právě zveřejněním svého příběhu chce přispět k tomu, aby podobných obětí bylo co nejméně.

Chce také podat trestní oznámení a pokusit se svůj případ pokud možno dotáhnout do konce.

Detaily v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované