Hlavní obsah

Jablonec modernizuje školu Šumava, přibudou výtahy i učebny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Za více než 20 milionů korun bude mít základní škola na sídlišti Šumava z Jablonce nad Nisou výtahy a bezbariérový přístup, ale také několik nových učeben. V plánu je i modernizace tělocvičny a úpravy okolí školy.

Článek

Základní škola Šumava patří k největším ve městě, do její modernizace investuje Jablonec od roku 2017. Úpravy už stály přes 36 milionů korun, z toho téměř čtvrtinu zaplatily evropské fondy.

Také na vybudování bezbariérového přístupu a modernizaci učeben se podařilo získat dotace, Evropská unie by tak měla zaplatit zhruba 11 milionů korun. „Na modernizaci tělocvičny přidal půl milionu korun Liberecký kraj,“ uvedl náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Projekt podle něj počítá s vybudováním jazykové učebny včetně jejího vybavení, rekonstrukce čeká také učebnu chemie a fyziky, i ta bude mít nové vybavení. Školáci dostanou i novou venkovní přírodovědnou učebnu s altánem, doplní ji keře a ovocné stromy.

„Součástí projektu je vyřešení částečné bezbariérovosti základní školy, a to dvěma výtahy, novými rampami, přístupovým chodníkem k venkovnímu pavilonu a přestavbou tří toalet na bezbariérové,“ řekla vedoucí oddělení dotací města Iveta Habadová. Původně se počítalo také s rekonstrukcí cvičné kuchyně. „Vzhledem k navýšení spoluúčasti města budeme na její realizaci žádat o dotaci v rámci dalšího projektu Moderní inovativní škola - navazující investice, který budeme předkládat letos,“ dodala.

Základní škola na sídlišti Šumava patří k velkým pavilonovým školám. S její modernizací začala radnice v roce 2017 zateplením pavilonu C bezmála za deset milionů korun. Zateplení a výměně oken tehdy předcházelo nutné odstranění azbestu. V dalších dvou letech pokračovalo zateplování dalších pavilonů, kuchyně dostala novou vzduchotechniku, modernizací prošlo sociální zázemí, ale také například školní jídelna. Nový projekt začne už v březnu, kvůli stavbě pak zřejmě skončí tento školní rok o týden až dva dříve a ten následující zahájí škola s malým zpožděním.

Reklama

Doporučované