Hlavní obsah

Jablonec nad Nisou bude své pozemky nově prodávat v elektronických aukcích

Foto: Getty Images

ilustrační foto.

Reklama

Jablonec nad Nisou bude nově prodávat své pozemky v elektronických aukcích. Dosud je nabízel ve výběrových řízeních a hodnocení bylo víc subjektivní. Teď bude rozhodující nabídková cena a prodej bude transparentnější

Článek

Radnice si také slibuje vyšší výnos z prodeje. O změně způsobu prodeje rozhodlo zastupitelstvo na jaře, nyní radnice podepsala smlouvu s firmou Proebiz, která se elektronickým aukcím věnuje přes 20 let.

Jablonecký magistrát si udělal průzkum, oslovil obce a města, které majetek prostřednictvím elektronických aukcí už prodávají, ve snaze zjistit, kdo pro ně elektronické aukce zajišťuje a jaké mají s poskytovatelem zkušenosti. „Všichni namátkou vybraní a oslovení jmenovali společnost Proebiz,“ doplnila vedoucí majetkoprávního oddělení Libuše Pavízová. Služby Proebizu využívají desítky firem, města, nemocnice, v Libereckém kraji například i Krajská správa silnic Libereckého kraje.

Na základě doporučení se i Jablonec spojil s ostravskou společností a zvolil možnost prodejní e-aukce v softwarovém prostředí Tenderbox. „Jde o vysoce účinný softwarový systém určený k racionalizaci firemních a institucionálních nákupů a prodejů formou on-line výběrových řízení na dodavatele, respektive odběratele v prostředí B2B nebo veřejném prostoru,“ řekl primátorův náměstek Milan Kouřil (ANO). Smlouvu podle něj zatím radnice uzavřela na jeden rok a město za službu zaplatí 145 tisíc korun.

Jablonec má pozemky k prodeji rozdělené do čtyř skupin od A do D. V první skupině jsou pozemky určené k individuální výstavbě rodinných domů, ve druhé pro developerské projekty na stavbu rodinných domů, ve třetí skupině jsou pozemky pro větší projekty na výstavbu bytových domů nebo průmyslových staveb a poslední skupinu tvoří všechny ostatní pozemky včetně zahrad u domů nebo doprodejů. Záměry prodejů radnice zveřejňuje na úřední desce a na portálu sreality.cz, Aktuáně nabízí v aukci pozemek v části Vrkoslavice.

Reklama

Doporučované