Hlavní obsah

Jablonecká energetická chystá demolici areálu Brandl, k zemi půjde i komín

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jablonecká energetická připravuje demolici svého teplárenského areálu na Brandlu v Jablonci nad Nisou. K zemi půjdou ještě letos všechny budovy v areálu a také 160 metrů vysoký komín, který patří k nejvyšším v kraji.

Článek

Jablonecká energetická zásobuje teplem a teplou vodou třetinu jabloneckých domácností, desítky firem a institucí. V posledních letech investovala do modernizace systému centrálního vytápění přes 260 milionů korun, výroba tepla je efektivnější, ubylo i zaměstnanců. „Teplo dodáváme z blokových kotelen a tak velký areál, navíc vybudovaný pro vytápění párou, nepotřebujeme. Udržovat ho v provozu by stálo nemalé peníze a náklady na jeho údržbu by se nakonec nutně musely promítnout do ceny za teplo,“ řekl k rozhodnutí areál zbourat ředitel společnosti Boris Pospíšil.

Veškeré náklady na demolici uhradí Jablonecká energetická, včetně ekologické likvidace odpadů by neměly překročit 1,5 milionu korun, řekla mluvčí společnosti Markéta Hozová.

K zemi půjdou budovy i komín, který je vidět až Liberce. Jeho údržba stojí ročně statisíce korun. „Původně jsme uvažovali, že bychom mohli komín využívat jako lezeckou stěnu, bohužel by se to v žádném případě ekonomicky nevyplatilo. Byl by to obrovsky ztrátový projekt a v budoucnu neudržitelný. Jakkoli by to bylo atraktivní, museli jsme nakonec nabídku odmítnout,“ řekl Petr Roubíček ze sousední lezecké arény Makak.

Jablonecká energetická je společností stoprocentně vlastněnou městem Jablonec. Technici a dispečeři teplárenské firmy areál na Brandlu opustili už loni v létě, zázemí mají ve výrazně menších prostorách bývalého výměníku ve Vysoké ulici. Administrativa a vedení společnosti se loni v září přesunuly do nového sídla v ulici U Rybníka. V březnu firma zažádala o demoliční výměr a do doby, než bude povolení vyřízeno, probíhají přípravné práce. „Předpokládáme, že k demolici dojde postupně během letošního roku,“ doplnil Pospíšil.

Původně se zvažovalo využití areálu na Brandlu pro sběrný dvůr, likvidaci odpadů a kompostárnu, vedení města od toho ale ustoupilo. Zbouráním a vyčištěním bývalé teplárny tak druhé největší město v Libereckém kraji získá průmyslovou zónu pro další rozvoj.

Reklama

Doporučované