Hlavní obsah

Jablonecký byznys fotbalového bosse Pelty: průkazka ODS mu otvírá cestu k pozemkům i dotacím pro fotbal

Miroslav Pelta využívá svých politických konexí ve sportu i v byznysu.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Když bylo potřeba, vyvezl krajské a městské politiky na utkání Evropské ligy. Kupuje levně pozemky od města a pak na nich staví. Miroslav Pelta je kromě angažmá ve fotbalu také úspěšným byznysmenem. S podezřením na střet zájmů.

Článek

Pro Jakuba Macka, čerstvého zastupitele Jablonce nad Nisou, to tehdy bylo jedno z prvních setkání s Miroslavem Peltou. Šéfem fotbalového svazu, majitelem jabloneckého klubu a místním politikem za ODS.

Mackovi a jeho kolegům z opoziční Změny pro Jablonec přišel Pelta vysvětlit, že by neměli vystupovat proti jeho životnímu podnikatelskému projektu: výstavbě bytů pro víc než pět tisíc lidí v okrajové části města Proseč.

V jednu chvíli se prý rozhořčil, že nikdo neoceňuje, co pro Jablonec dělá - prý by mu ve městě měli jednou postavit pomník.

Seznam se vypravil do Jablonce zmapovat Peltovu méně známou tvář. Ne fotbalovou, ale tvář člověka, který je v pravidelném střetu zájmů.

Pelta má ve městě pověst jednoho z nejvlivnějších lidí, který z pozice člena ODS v zastupitelstvu dokáže velmi úspěšně lobbovat jak za svůj fotbalový klub, tak i za svůj byznys. Jako třeba právě v lokalitě Proseč - od města tady před lety koupil velkou část ze 6,4 hektaru pozemků a stejné město mu pak umožnilo změnu územního plánu, aby se parcely daly zastavět.

A to není jediný případ. Podívejte se v reportáži nad článkem.

Reklama

Doporučované