Hlavní obsah

Jablonský odsouzen v aféře cinklých sázek, jeho kariéra je v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

David Jablonský v dresu Cracovie Krakov

Reklama

Fotbalista David Jablonský byl pravomocně odsouzen v rámci takzvané kauzy cinklých sázek. Od soudu odešel s podmíněným trestem a pokutou. Jeho další profesionální kariéru mají nyní v rukou fotbalové disciplinární orgány.

Článek

V listopadu 2012 mu bylo čerstvě 21 let. Stoper David Jablonský byl hráčem teplické juniorky a ještě cestou k utkání Juniorské ligy v Plzni komunikoval z autobusu prostřednictvím telefonu s kamarádem Janem Hanzalem. Měli spolu rozjednáno, že se pokusí zmanipulovat utkání tak, aby v něm padlo hodně branek. Na to si organizovaná skupina chtěla vsadit.

Právě v autobusu se Jablonský od Hanzala dozvěděl, že slovenský šéf bandy Marián Dirnbach už netrvá na tom, aby v utkání padlo 5 a více gólů. Že bude stačit o gól méně. „Pecka, to je lepší, ty vole,“ ulevilo se Jablonskému.

Hanzal přidal další instrukce: „Budu stát u (rohového) praporku a kdybych během zápasu odešel, tak se to kvůli kurzu zrušilo.“ Na to Jablonský reagoval slovy: „Hlavně ať máme těch 7000 éček.“

Hanzal ho uklidnil, že sám má vsazeno 2000 eur a doplnil instrukce: „Aby byly dva góly v prvním a dva ve druhém poločase.“

S tím měl Jablonský trochu trápení: „To máš těžký, když má být prvních 15 minut bez gólu. To pak máš na dva jen půl hodiny. To neslibuju, to teda fakt nezaručuju.“

Ještě než se začalo hrát, slovenský šéf akce Marián Dirnbach v hovoru s Hanzalem všechno stornoval: „Celé to zruš, někdo to hrál na opačnou stranu, zrušili celý zápas.“ Chtěl tím říct, že sázková kancelář, u které mafie chtěla cinklý zápas sázet, stáhla ze své nabídky.

Léta běží a Jablonský stále hraje

K Jablonského smůle policie některé členy mafie odposlouchávala, nejpozději při zátahu na podzim 2013 se pak dostala i k jejich mobilům a komunikacím v aplikaci WhatsApp. V rámci aféry byly obviněny dvě desítky lidí, Jablonský byl jedním z nich.

Dneska je mu 28 let. Aféra se vyšetřovala a u soudů projednávala tak dlouho, že za tu dobu David Jablonský stačil vedle působení v Teplicích či Sokolově absolvovat i rok a půl v ruské lize v Tom Tomsk, následně pak dva a půl roku v bulharském Levski Sofia. A teď je od léta v polské lize, v týmu Cracovia Krakov. Nastupuje za ní na pozici stopera celkem pravidelně. Otázka zní, jak dlouho ještě.

Fotbalová asociace ČR dává ve svých řádech možnost řešit disciplinárně skutky, které zároveň souvisí s trestně-právním stíháním až po pravomocném rozhodnutí soudu. Proto směl David Jablonský po celou dobu hrát, čekalo se na pravomocný rozsudek.

Další osoby, které se uvnitř aféry ocitly, působily povětšinou v nižších soutěžích. Anebo se jejich aktivní kariéra chýlila k závěru, případně již byla uzavřená.

V tomto ohledu byl a je příběh Davida Jablonského specifický, on jediný vydělával a stále vydělává coby profesionál v nejvyšších soutěžích v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

V momentce z utkání ruské ligy brání Alana Kasajeva v červeném dresu Lokomotivu Moskva právě David Jablonský, v té době hráč Tomsku

Problematického jednání se dopustil na podzim 2012, o rok později byl obviněn. Soudní projednávání začalo až na podzim 2016. Jablonský v té době působil v Rusku. Na první předvolání se k Okresnímu soudu ve Strakonicích nedostavil se zdůvodněním, že doručenku omylem podepsal jeho otec a fotbalista o jednání nevěděl. Pak se omluvil kvůli náhlé nemoci svého právního zástupce a když napotřetí přijel, oznámil soudci, že využije svého práva a nebude vypovídat.

A tak došlo na rozsudek až v říjnu 2018. Okresní soud ve Strakonicích shledal Davida Jablonského vinným a vyměřil mu roční podmíněný trest se zkušební dobou 1,5 roku. A přidal peněžitý trest 20 000 korun.

Načež se Jablonský odvolal a čekalo se další rok, než se k věci vyjádřil Krajský soud v Českých Budějovicích. Ten 26. listopadu 2019 odvolání zamítl a původní rozsudek potvrdil. Nyní již je tedy pravomocný.

Přesto se jím podle sdělení ze Strahova orgány Fotbalové asociace ČR dosud podle všeho ještě nezačaly zabývat.

Případ by patrně měla řešit FIFA

„Etická komise bude v tomto případě postupovat standardní cestou, tj. zahájí řízení a úkony s tím spojené,“ informoval stroze generální sekretář asociace Jan Pauly na dotaz Seznam Zpráv. Etickou komisi mimochodem řídí jeho otec Jan Pauly st., bývalý děkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Co se bude dít dál? Etická komise podle všeho zjistí to, co redaktor Seznam Zpráv, když nahlédl do databáze členů Fotbalové asociace ČR, kde Davida Jablonského nenašel. Pokud se potvrdí, že David Jablonský nyní není členem FAČR, Etická komise nebude moci jeho případ projednávat.

Další postup by tedy hypoteticky měl být následující: Fotbalová asociace ČR by o existenci kauzy a pravomocného rozsudku soudu ve věci Davida Jablonského měla informovat Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA, případně polskou asociaci.

Obecně platí, že vůči takzvanému match-fixingu, tedy sázkařským podvodům, zastávají právě FIFA a UEFA zcela nekompromisní stanoviska. Na základě výsledků disciplinárního řízení má FIFA v záležitostech spojených s touto problematikou, jakožto i s korupcí nebo dopingem pravomoc zakázat jednotlivci působení v jakékoli své členské zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované