Hlavní obsah

Jaderná elektrárna Dukovany prošla testy. Neskončíme, brání se zvěstem

Dukovany prošly nejdůkladnějšími testy v historii.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaderná elektrárna Dukovany se brání slovům expertky Dany Drábové, že by, podobně jako další jaderné elektrárny v Evropě, měla do deseti let zavřít.

Článek

Jaderná elektrárna v Dukovanech má nové provozní licence na čtyři stávající bloky. Chystá stavbu nového. Letos přijme stovku zaměstnanců a plánuje investice za téměř dvě miliardy.

Má za sebou ale rovněž období plné odstávek i podrobných prověrek. Teď elektrárnu podle jejích představitelů čeká nová éra. „Máme za sebou extrémně náročné období. Dá se říct, že jsme zkontrolovali každé tlačítko,” uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Elektrárna postupně od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost dostala nové provozní licence na všechny čtyři bloky. Její představitelé zároveň věří, že politici nepodlehnou tlaku z Unie, podle níž by bloky jaderných elektráren neměly fungovat více než čtyřicet let. Dukovany fungují od roku 1985. „V zahraničí vidíme, že třeba šedesátiletý provoz je standardní. Neměli bychom se nechat diskriminovat státy, které mají vůči jádru negativní postoj,” řekl ředitel divize jaderné energetiky ČEZu Bohdan Zronek.

Elektrárna letos přijme více než sto nových zaměstnanců, mnoho pracovníků, kteří zažili už začátky, teď odchází do důchodů. Vedení letos plánuje investice za téměř dvě miliardy. Nainstaluje například nová čerpadla bazénů pro použité palivo.

Loni Dukovany zažily extrémní množství odstávek, letos se v tomto ohledu postupně vrátí do normálu. Zároveň se připravují na stavbu nového bloku, mohl by vzniknout okolo roku 2035.

Reklama

Doporučované