Hlavní obsah

Jaderná elektrárna ve Velké Británii ponese plzeňskou stopu za stovky milionů

Plzeňská společnost má roční obrat kolem čtyř miliard korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plzeňská společnost ŠKODA JS se bude podílet na výrobě jaderné elektrárny ve Velké Británii. S francouzskou společností FRAMATOME uzavřela smlouvu na výrobu a dodávku dvou sad vnitřních částí tlakové nádoby jaderného reaktoru EPR 1600 MW pro výstavbu jaderné elektrárny Hinkley Point C v hrabství Somerset.

Článek

Uzavřený kontrakt navazuje na obdobné dodávky společnosti ŠKODA JS pro francouzské partnery na projekty výstavby jaderných elektráren Olkiluoto 3 ve Finsku a Taishan 1 v Číně.

V obou případech je již zařízení součástí reaktorů, provozovatel jaderné elektrárny Olkiluoto 3 už úspěšně dokončil horké provozní testy nového reaktoru. „Po květnovém zavezení paliva do aktivní zóny reaktoru bloku Taishan 1 byla zahájena fáze fyzikálního spouštění reaktoru,” uvedl Karel Hegner, ředitel divize Jaderné zařízení Škoda JS. Komerční provoz by tak mohla čínská elektrárna zahájit již koncem letošního roku.

„ŠKODA JS v minulém roce realizovala 68 % tržeb v exportu, čímž potvrzuje svoji pozici významného hráče v dodávkách pro jadernou energetiku,“ konstatoval předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS Vladimír Poklop. „S francouzskými partnery dlouhodobě spolupracujeme a jsme hrdí na to, že jsme své postavení v jejich dodavatelském řetězci znovu obhájili,” dodal Poklop.

Společnost má roční obrat kolem čtyř miliard korun. „Objem výroby se pohybuje kolem jedné miliardy korun,” sdělil Hegner.

Škoda Jaderné strojírenství vyrábí také kontejnery na vyhořelé palivo, v současné době má dlouhodobé zakázky pro elektrárnu v Dukovanech a ČEZ ČR. „Výjimečné jsou tím, že jsou to kontejnery našeho designu Škoda, které u nás vyvinuli naši technici,” vyzdvihuje Karel Hegner.

Reklama

Doporučované