Hlavní obsah

Jaderné testy KLDR jen tak neskončí, tvrdí severokorejský úředník

Severní Korea bude pokračovat v raketových testech. Kdy proběhne další, neví ani tamní vysoký úředník.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Jaderné testy Severní Korey jen tak neskončí. V exkluzivním rozhovoru pro CNN to uvedl severokorejský vládní úředník Sok Čol Won.

Článek

Pokud bude Amerika pokračovat ve svých nepřátelských agresivních činech, Severní Korea podle Sok Čol Wona nikdy nezastaví jaderné a raketové testy.

Severokorejský úředník a ředitel Institutu lidských práv nedokázal říct, kdy se bude konat šestý jaderný test. Uvedl však, že nebude ovlivněn vnějšími událostmi. Jaderné testování je podle Sok Čol Wona důležitou součástí pokračujícího úsilí o posílení jaderné síly země.

KLDR na vojenské přehlídce během oslav 105. výročí narození Kim Ir-sena předvedla nové zbraně.

V pořadí šestý dlouho očekávaný raketový test by mohl dále přiostřit již tak napjatou situaci na Korejském poloostrově. Vláda Donalda Trumpa v současnosti do oblasti kolem Korejského poloostrova přesouvá velké množství vojenského arzenálu.

Protiraketový systém THAAD navržený ke zmírnění hrozby severokorejských raket by měl začít fungovat v nejbližších dnech, uvedl vrchní velitel americké armády v Pacifiku.

Cvičení mělo varovat Trumpa

Severní Korea provedla při oslavách 85. výročí založení své armády masivní dělostřelecké cvičení. “Toto cvičení je přímou reakcí na agresivní činy Spojených států,” řekl pro CNN severokorejský úředník.

Podle analytiků je navzdory dramatickým cvičením a rozmisťování vojenských prostředků přímý konflikt mezi Spojenými státy a Severní Koreou nepravděpodobný.

Reklama

Doporučované