Hlavní obsah

Ležet na Floridě a hrát golf by mě nebavilo. Hokejová hvězda Vrbata o návratu domů i kariéře bez hokeje

Výzva Jindřicha Šídla s jedním z nejlepších českých hokejistů světa Radimem Vrbatou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hokejista Radim Vrbata se stal mistrem světa v roce 2005 a juniorským mistrem světa v roce 2001. Patří mezi deset nejúspěšnějších českých hokejistů v NHL. Teď se rozhodl s hokejem skončit. Jak to zvládá a co bude dělat? Podívejte se na rozhovor.

Článek

„Poslední roky jsem to už cítil. Byla to kombinace všeho. Jsou to náročné cesty, kdy člověk během sedmi dnů hraje v pěti městech. Je to i o tom, kam ten hokej spěje. Jsou tam mladší a lepší, takže by bylo těžké vydržet tam dále,“ říká jeden z nejúspěšnějších českých hokejistů v NHL Radim Vrbata o důvodech, proč se rozhodl ukončit svoji kariéru. O tom, že skončená sezóna bude jeho poslední, věděl prý už před jejím začátkem.

Vrbata v rozhovoru s Jindřichem Šídlem vzpomíná i na své těžké začátky v nejlepší hokejové lize světa. „V sedmácti, když jsem odešel, tak bylo pár večerů, kdy člověk probrečí. V ČR se dělá dobře hokej do deváté třídy, chybí tady konkurenční prostředí,“ popisuje Vrbata.

Profesionální sportovci mají často s kariérou po kariéře problémy. To není případ bývalého hráče Floridy Panthers. „Mám pořád co dělat. Je veliké zařizování s přesunem. Je tu projekt Bez frází a budeme stavět nový dům. Zatím se opravdu nenudím,“ tvrdí Vrbata s tím, že NHL má pro profesionální hokejisty připravenu řadu programů, aby konec kariéry zvládli.

Projekt Bez frázi, který nabízí jiný pohled na profesionální sportovce a sport, pomohl Vrbata v České republice rozjet. Čtenáři na něm oceňují především osobní zpovědi. „Nejvíce jsou vidět těžké životní příběhy. Těch historek jsme tam měli více. Jsem rád, že jsme s tím šli ven. Chodí nám do redakce e-maily, kdy nám lidé děkují a často popisují své těžké příběhy,“ uzavírá Vrbata.

Jak vidí budoucnost českého hokeje? Opravdu nezkusí českou extraligu? Proč by ho už do konce života nebavilo ležet na Floridě a hrát golf? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované