Hlavní obsah

Jak Američané přišli ke své hymně? Složil ji právník před 200 lety

Co jsou největší přešlapy při zpěvu americké hymny a komu se naopak povedla zazpívat? To zjistíte ve videu.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

14. září roku 1814 vznikla slova nejpopulárnější americké písně. Star Spangled Banner byla interpretována mnoha způsoby. Komu se povedla a kdo ji naopak hrubě pokazil?

Článek

Povoláním byl právník, vášeň ale měl Francis Scott Key pro psaní veršů. Když v roce 1814 složil čtyři sloky básně s názvem Obrana pevnosti Fort McHenry, možná netušil, že slova z jeho pera budou dodnes známá po celém světě. Inspirován k sepsání veršů byl Key bojem u města Baltimore během britsko-americké války o dva roky dříve.

O více než sto let později, konkrétně v roce 1916, pak první sloku Keyových rýmů ustanovil tehdejší prezident Woodrow Wilson za hymnu Spojených států amerických. Text písně, která dnes nese název "Star Spangled Banner", oslavuje americký hvězdnatý prapor, který viděl autor básně hrdě vlát nad bojištěm u pevnosti Fort McHenry jako symbol vítězství nad Brity.

Protože hymna nemá striktně dané své provedení, dost často se s její interpretací experimentuje. Na největší omyly, ale i na nejkrásnější zpěv americké hymny se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované