Hlavní obsah

Jak Babiš úkoluje úředníky v zájmu Agrofertu?

E-mailová komunikace jako důkaz. Na co přišli reportéři Seznam Zpráv?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš měl podle zjištění reportérů Seznam Zpráv úkolovat někdejšího náměstka Ministerstva průmyslu a obchodu. Důkazem je e-mailová komunikace nesoucí hlavičku firmy, kterou předseda vlády zaparkoval do svěřenských fondů podle zákona o střetu zájmů. Případ sledují reportéři Janek Kroupa a Jan Novák. Druhý jmenovaný přijal Výzvu Seznam Zpráv.

Článek

Popiš stručně, o co v celém případu jde.

Je to jednoduchý případ, má dvě roviny. První je ona cesta e-mailu s nabídkou optických sítí. Nejlépe to ukazuje diagram, který jsme k tomu udělali (viz níže, pozn. red.). Jde o to, že soukromá společnost Batesys Design udělala obchodní nabídku společnosti Deza, která je součástí holdingu Agrofert. Byla to nabídka týkající se optických sítí. Ovšem generální ředitel Dezy a současně předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša, jemuž byla nabídka adresována, přeposlal nabídku do firmy Agrofert, a to paní Dianě Píšové, což je sekretářka předsedy představenstva. Ta to přeposlala na recepci Agrofertu a tady máme jedno bílé místo, protože nevíme, jak se z recepce Agrofertu dostal vytištěný e-mail s touto nabídkou na stůl Andreje Babiše.

A proč se nepodařilo toto bílé místo zmapovat?

Ptali jsme se premiéra Babiše na toto bílé místo, ovšem neodpověděl. Ptali jsme se ho asi třikrát nebo čtyřikrát, ani jednou neřekl, jak se tento dokument dostal na jeho stůl. Nicméně víme, že ten dokument pročetl a napsal k němu vlastní rukou poznámku „Poslat k vyjádření Ondřeji Malému“, což byl tehdy náměstek na Ministerstvu obchodu a průmyslu, a dal tam datum, které pravděpodobně znamená deadline, dokdy to má být hotovo.

Jak jste ověřili, že to je skutečně písmo a podpis Andreje Babiše?

To ověření máme z několika zdrojů. Jednak jsme konfrontovali s tímto zjištěním i onu asistentku Agrofertu paní Píšovou, která řekla ano, nebo jak jsme se dostali k její interní komunikaci. Ptali jsme se také lidí, kteří s Andrejem Babišem pracovali tehdy jakožto náměstci na Ministerstvu financí. Oni nám potvrdili, že to vypadá pravděpodobně jako jeho písmo nebo je to s největší pravděpodobností jeho písmo i jeho podpis a že on opravdu pracuje, takovýmto způsobem funguje, že píše poznámky přímo na papír, a pak se s tím pracuje dál.

Proč by ten případ měl veřejnost znepokojovat?

Tyto dva papíry jsou důkazem propojení premiéra Andreje Babiše s holdingem Agrofert. On po celou dobu tvrdí, po celé tři roky, kdy dal Agrofert do svěřenských fondů, že je to jeho bývalá firma, že s ní nemá nic společného. Ovšem tyto dva dokumenty dokazují, že to není pravda.

Nemohlo ale premiéra omlouvat to, že celá nabídka se mohla dotýkat i samotného státu? Mluvil o tom i někdejší náměstek Ondřej Malý, že ta nabídka zněla, že jde o posilování komunikační nezávislosti státu.

Ne, ta nabídka je jednoznačně adresovaná od soukromé firmy Batesys soukromé firmě Deza. Tam žádný stát vůbec nefiguruje. Zavádějící je jméno nabídky, kde jde o rozvoj služeb ITS, posilování nezávislosti veřejné správy. Ovšem s veřejnou správou to nemá vůbec nic společného.

Stále chybí několik odpovědí

Proč někdejší náměstek Ondřej Malý tohle neřešil v době, kdy byl ještě na ministerstvu? Vy jste s ním mluvili. Jemu na tom nepřišlo nic podivného?

On nám říkal, že dostal k posouzení tuto nabídku, a cestu, jakou se dostala k premiérovi na stůl, respektive na Úřad vlády, on nezjišťoval.

Už jsi říkal, že premiér Babiš s vámi nekomunikuje. Jak se na tu kauzu dívají další členové hnutí ANO nebo třeba koaliční ČSSD?

Konfrontovali jsme s tímto zjištěním špičky vedení vládní koalice, to znamená předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Ten říkal, že je to věc pana Babiše a že s tím nebude nic dělat. Obdobnou odpověď jsme získali i od představitelů komunistické strany. A poslanci se odpovědím na tyto otázky víceméně vyhýbají.

Myslíš tím koaliční poslance?

Myslím tím koaliční poslance. Pro opozici jsou to pochopitelně důležité dokumenty z toho důvodu, že potvrzují střet zájmů Andreje Babiše, a používají tyto argumenty jako hlavní důkazy pro to, že Andrej Babiš stále je součástí nebo řídí či je propojen s holdingem Agrofert.

A opozice s tím chce naložit nějakým způsobem, nebo je to pro ni jenom důkaz, který jí to potvrzuje, a tím pádem už s tím nic dalšího dělat nebude?

Podle informací, které mám, tak to považuje za důkaz. Jak bude nakládat s těmito informacemi dál, je na jejím uvážení.

Případů, které upozorňovaly na možný střet zájmů Andreje Babiše se ukázalo už několik. Lze očekávat, že tenhle by mohl mít nějaký posun, nějaký dopad, nebo to vyšumí?

Bez pochyby už to má dopad, má to velký dopad, a to hlavně v zahraničí. S tímto naším zjištěním se seznámili členové výboru komise Evropského parlamentu, která tady zjišťovala střet zájmů Andreje Babiše. Pro ně to jsou velice důležité dokumenty. Můžu citovat z jejich vyjádření, které nám zaslali. Například Daniel Freund, německý europoslanec za Zelené: „Na základě odhalení těchto článků, silně naznačují, že předseda vlády Andrej Babiš využívá vládní prostředky ve prospěch svého vládního podnikání.“ Lara Woltersová, nizozemská europoslankyně: „Od počátku bylo těžké uvěřit prohlášení pana Babiše, že přerušil všechny vazby se svým konglomerátem. Tento nový důkaz silně dokazuje, že ke střetu zájmů skutečně dochází.“ Monika Hohlmeierová, německá europoslankyně a předsedkyně tohoto výboru, nám napsala, že tato odhalení dokazují zapojení předsedy vlády Andreje Babiše ve společnosti Agrofert.

Co s tím konkrétně oni budou dělat?

Příští týden je na půdě Evropského parlamentu hlasování, určitá rezoluce ohledně střetu zájmů Andreje Babiše. Podle našich informací tam zrovna tyto dokumenty budou minimálně zmíněny.

Vy jste oslovovali premiéra Andreje Babiše, zatím s vámi nekomunikuje. Plánujete ještě dál získat jeho vyjádření, popřípadě oslovovat další lidi z vedení hnutí ANO?

Já jsem mu ty otázky pokládal na tiskové konferenci v úterý. Včera se k tomu vyjadřoval na základě interpelace v Poslanecké sněmovně. Dnes jsem mu opět položil otázky. Odpovědi jsou víceméně pořád stejné. Jsou to útoky na naše médium, kde pracujeme, a odpovědi nepřicházejí. Případně se ho budu ptát dál, dokud ty odpovědi nedostanu.

A někdo další z vedení hnutí ANO se k tomu nevyjadřoval?

Nezaregistroval jsem nějaké významnější vyjádření k této věci.

Reklama

Doporučované