Hlavní obsah

Jak Babiš zažil šok. Tam, kde čekal tisíce, byla nula

Foto: Profimedia.cz

Posledních pár dní si vedení téhle země ujasňovalo různé věci. Třeba jak vlastně - měsíce po startu epidemie - počítáme statistiky a jestli v téhle zemi někdo řídí chytrou karanténu.

Reklama

Článek

Máme chytrou karanténu, nebo nemáme chytrou karanténu? Otázka, která tento týden hýbe Českem. A také téma pro Lucii Stuchlíkovou a Václava Dolejšího.

Premiér Andrej Babiš zažil v posledních dnech jakýsi „narcistní šok“. Tedy prozření, že navzdory jeho přesvědčení, že vše perfektně funguje a jeho tým „maká“, nic neklape, jak má. Až ajťáci na videokonferenci mu museli prozradit, že hygienici místo jejich chytrých pomůcek radši dál používají tužku a papír. Tam, kde Babiš čekal tisíce případů využití dat z aplikací, je jedna velká nula.

Stejné to bylo i se Správou státních hmotných rezerv, v jejímž skladu se místo tisíců ochranných prostředků nacházelo přesně nula roušek. A aby toho nebylo málo - ukázalo se, že statistiky servírované na tiskovkách nejsou úplně tím, čím se zdají být. Jak jinak si vysvětlit, že se během minuty „zázračně uzdravilo“ 1800 nemocných?

Odnesl to muž, který měl i bez toho problémů víc než dost - ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten sice i nadále stojí v čele Ministerstva zdravotnictví, přišel ale o dohled nad chytrou karanténou. Promptně se jí ujal premiér osobně v čele nové Rady vlády pro zdravotní rizika. „Tady se ukázal Babišův mesiášský komplex, že musí všechno řídit a spasit sám,“ říká Václav Dolejší v podcastu Vlevo dole.

A Lucie Stuchlíková připomíná, že můžeme sledovat další dějství Babišovy záliby v mikromanagementu. Kdy předseda vlády s oblibou řeší i věci, kterými by se měl zabývat nějaký nižší úředník. Třeba to, jak se vítají příchozí v nočním klubu Techtle Mechtle.

Kdo všechno si brousil zuby na Vojtěchovo místo v čele chytré karantény? Máme víc roušek nebo komisí? A jak by teď mohla vládě pomoct Jiřina Bohdalová? Pusťte si celý díl podcastu Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv dílů Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaký díl vás bavil nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované