Hlavní obsah

Vypráví svůj neuvěřitelný příběh: jak přišel o Kostelecké uzeniny a skončil v lese

Jan Boček, který obchodoval s Andrejem Babišem, promluvil na kameru s reportéry Zvláštního vyšetřování.

Reklama

Článek

Jan Boček řídil Kostelecké uzeniny od roku 1990. Vybudoval z nich jeden z největších masokombinátů ve střední Evropě. V roce 2004 do firmy vstoupil Agrofert Andreje Babiše, který koupil 34 procent akcií. A firma se začala otřásat v základech. Babiš chtěl získat firmu celou, což se mu nakonec v roce 2005 povedlo. Nahrálo mu trestní stíhání dosavadních pěti manažerů, včetně Bočka, z tunelování firmy a nátlak bank, že nebudou-li mít Kostelecké uzeniny jednoho majitele, zastavují financování.

Jan Boček poprvé promluvil na kameru s reportéry pořadu Zvláštní vyšetřování na Seznamu.Video: Seznam Zprávy

Přestože soudy vynesly opakované verdikty, že Boček a spol. nic trestného neudělali, všem původním manažerům čtyřleté stíhání totálně změnilo život. Boček se například začal stranit lidí, žije ve své chatě uprostřed lesů, manželka mu jednou týdně vozí z Jihlavy nákup.

„Mám lidí plné zuby,“ řekl reportérům Zvláštního vyšetřování, když udělal výjimku a o příběhu předání Kosteleckých uzenin do rukou Agrofertu s nimi promluvil.

Byl jste obviněný společně s dalšími čtyřmi manažery Kosteleckých uzenin, že jste z firmy vytunelovali 230 milionů korun. Bez toho by Andrej Babiš firmu neovládl, je to tak?

Měl v ruce banku, ne? My jsme postavili novou masnou výrobu a měli jsme velké úvěry. A když padla IPB, tak to přesunuli do Konsolidační banky.

Za kolik to Babiš získal? To se ani neptejte!

Vaše stíhání skončilo po čtyřech letech soudním verdiktem, že jste nic neprovedli. Přesto mezitím Andrej Babiš, který měl původně 34 procent akcií, získal firmu celou…

Protože banka nařídila, že to musí mít jednoho majitele a to je pan Babiš. To už jsme byli přesunutí do Citibank v Praze Dejvicích.

Do Citibank, která úvěruje Agrofert?

Pochopitelně. Volal mi tam odsud osobně nějaký Nestrašil, že zastavují financování, pokud to nebude mít jednoho majitele. Do té doby jim to nevadilo. Tohle se stalo v době, kdy běžel ten náš soud. Všichni byli nervózní, i dodavatelé prasat. My jsme zabíjeli dva tisíce prasat denně, to nebyla sranda.

Foto: ČTK

Jan Boček v dobách největší slávy Kosteleckých uzenin.

Andrej Babiš koupil těch svých původních 34 procent akcií za tři sta milionů, za kolik pak koupil ten zbytek?

To se ani neptejte! Asi za 23 milionů. My jsme to museli prodat, jinak by firma neměla na výplaty.

Jak podle vás fungují dnešní Kostelecké uzeniny?

Vedou to od desíti k pěti. Vždyť už se tam vyměnilo osm ředitelů! Dělají tam vězeňkyně a Rumuni. Žádní řezníci už tam nejsou, ti utekli. Prostě to neumí řídit. Tenkrát před deseti lety to dělalo čtyři miliardy tržeb. Bylo tam 130 aut s nápisy Kostelecké uzeniny. Naše obchodní doprava!

Podle vás tomuto byznysu Babiš nerozumí?

Myslím, že tomu nerozuměl a nerozumí. Na co se ale uměl podívat, byl výsledek, rozvaha, účetní výkazy. To uměl číst, to musím uznat. Do toho měl všude přístup.

Díky tomu, že byl menšinovým akcionářem?

Ano. A měl tam ekonomku… Pak byl asi rok nebo dva roky klid a pak to začalo natvrdo.

Foto: ČTK

Andrej Babiš a Zdeněk Škromach v roce 2004 při otevírání nového závodu Kosteleckých uzenin. Tou dobou Babiš vlastnil 34 procent akcií.

Řekl, že to chce celé? Ale vy jste to odmítali udělat. Tak co se dělo dál?

Řešilo se to přes banku. Přišlo obvinění.

Začátkem roku 2004 jste byl společně s dalšími čtyřmi manažery Kosteleckých uzenin obviněn z tunelování firmy. Následně jste v březnu otevírali nový závod, na jehož výstavbu jste si vzali velké úvěry. Co se dělo dál?

Všechno běželo, byl klid. Nebyli jsme na tom špatně. Investovali jsme stamiliony do nové masné výroby. To byla největší masná výroba v Evropě v té době. Tři sta tun uzenin denně!

Takže vy jste byli stíhaní a tou dobou Citibank začala tlačit na to, aby Kostelecké uzeniny měly jen jednoho vlastníka…

Ano.

Ocitli jste se pod tlakem: Aby měla firma na výplaty pro zaměstnance, museli družstevníci prodat svůj podíl.

Potom ano. Babiš řekl: Takhle to bude. A družstevníci řekli: Tak ano. Přistoupili na to. Jak jinak chcete vyřešit jednoho vlastníka? Družstvo to koupit nemohlo, to by ti lidé museli každý donést kolem sta tisíc. To nešlo.

A přemýšleli jste ještě o jiné variantě, jak Andreje Babiše vyšachovat ze hry?

To nešlo. Když máte úvěry, tak co chcete dělat?

Myslíte, že ten tlak ze strany Citibank a případně policejního stíhání mohl být někým koordinovaný?

Nevím, ale asi ano. Samo sebou. To by věděla Fortelná (státní zástupkyně, pozn. red.). Nebo Cattani (přezdívka policejního vyšetřovatele Jiřího Pospíšila, pozn. red.)

Máte tušení, kdo to byl?

Nemám a nechci ho ani mít.

Co vám vlastně tehdy řekl Andrej Babiš na to, když vám Citibank dala jasnou podmínku, že musíte mít jednoho majitele…

…jinak zastavují financování.

A co vám na to Babiš řekl?

Nic. To byl možná jeho nápad.

Jeho nápad zastavit financování?

Já si myslím.

To vám Babiš nepotvrdil?

To mi nepotvrdil.

Až ho převálcuje tatra s pískem

Co jste si pomyslel, když vám policista sdělil obvinění?

Já jsem mu říkal, že jsme nic neukradl. Do té doby jsem se tomu pořád smál. Pak se do toho dali novináři, fotili si tady můj srub a psali, že tu mám padací most. Jeden spoluobviněný mi říkal, jak se k němu postavila jeho přízeň: Ty sis ukradl padesát milionů, tak nám nějaký prachy půjč. No, já měl potom infarkt.

Otrávilo vám to život.

Život a přízeň. Všichni: „Hele, tunelář!" Všude. Odnaučil jsem se chodit do hospody. Pořád: „Hele, poruč pivo! Ukradl jsi stamiliony…"

Vyhrožoval vám někdy někdo v souvislosti s Kosteleckými uzeninami?

Ani ne. To víte, osm vnoučat, to není sranda dneska. Mně by nevadilo, kdyby mě někdo udělal… Ale vadilo by mi, kdyby ublížil rodině.

To vám někdo řekl?

To mi nikdo neřekl, ale dobří kamarádi mi říkali: Ty špatně dopadneš. Jednou tě něco přejede. Takhle dopadne Rada (Bohumír Rada, zemědělec, který je ve sporu s Andrejem Babišem, pozn. red.). Toho převálcuje jedna stojedenáctka s pískem. Tečka.

Proč myslíte? On mluví jenom o panu Babišovi a proti nikomu jinému on nevystupuje.

Pokaždé mu to říkám: Buď na sebe opatrný.

Dal byste si dneska něco z Kosteleckých uzenin?

Nedal. Vím, je to špatné.

Vždyť to prochází různými testy, ne? A nevedou si tak špatně.

Nevím. Já mám testy jiné. Kdybych mluvil s Babišem, tak mu řeknu, že z toho udělal s*ačku. Dělalo se tam dvě stě tun uzenin denně, teď to dělá bídných padesát… Co jste z toho udělal, pane Babiši? S*ačku! A takhle blbě dopadnout nemuseli, kdyby tam měli lepší vedení. Vždyť se tam ti ředitelé střídají, každý rok jiný.

Foto: ČTK

Jan Boček a Miloš Zeman v roce 2004 při otevírání nového závodu Kosteleckých uzenin.

Moničiny kozačky a Zeman na dovolené

Mluvil jste někdy s Andrejem Babišem o svém trestním stíhání?

Ano. Ptal se mě, jestli si myslím, že to byl on.

A podezříval jste ho?

To vám říkat nebudu. To je dneska jedno.

Mluvil jste s ním i po tom telefonátu od Nestrašila ze Citibank?

To víte, že ano. Řekl jsem mu, že mu to neprodáme… Že má 34 procent a že má dost. To už je dávno. Ono to nebylo tak jednoduché. S panem Babišem to není jednoduché. Nechci o tom mluvit.

Máte strach?

Nechci mu ubližovat. On mi i psal: Mám vás rád, ale vy mi nechcete pomoct. On tady byl aspoň patnáctkrát. Byl tady i s tou Monikou. Ta tu nechala v blátě kozačky za čtyřicet tisíc. Já jako blbec jsem je šel vytáhnout. Zrovna jsme lovili rybník, oni tu byli na lovu. Byli tady i s dětmi.

Zdá se nám, že jisté věci nechcete říkat.

To vám všechno nemůžu říct.

Bojíte se?

Mně to nepomůže a někomu to ublíží. Proč?

Každý rok sem za vámi jezdí prezident Miloš Zeman. Bavíte se na téma, kam Andrej Babiš zavedl Kostelecké uzeniny? Jak to vidí on?

To vám nebudu povídat, co si povídáme. To nejde. Zejména ne o Babišovi.

Kdy tady byl napoledy Miloš Zeman?

Loni v létě. Každý rok je tady. O dovolené, celý den tu je.

Andrej Babiš odmítl reportérům na toto téma poskytnout rozhovor. Vyjadřovat se odmítli i bývalý policejní vyšetřovatel Jiří Pospíšil (zvaný Cattani z Vysočiny) i státní zástupkyně Lenka Fortelná.

Zvláštní vyšetřování, díl 14.: Tajný plán, jak Agrofert ovládne firmu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované