Hlavní obsah

Vondráček: Největší problém je, že se z koronaviru stala politika

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko má před sebou volební rok, ale ten poslední nebyl kvůli koronaviru jen tak ledajaký. Jak si s ním poradil současný kabinet? A jaké výzvy ANO do voleb ještě čekají?

Hostem Ptám se já byl předseda Poslanecké sněmovny a poslanec za ANO Radek Vondráček.

Právě ANO bude mít v letošních volbách dva specifické soupeře v podobě dvou volebních koalic. Na jedné straně jde o spojení STAN a Pirátů, společně se na volby chystá i ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. A obě uskupení si věří na vítězství.

Ale ani to by nemuselo znamenat, že by některá z koalic mohla sestavovat vládu. Prezident Miloš Zeman se totiž vyslovil, že tuto pravomoc vloží do rukou vítězné strany, nikoliv koalice.

Jeho postoji rozumí i předseda Sněmovny: „Koalice mají jednu vlastnost, a totiž že se rozpadají. Já jsem zažil jednu koalici ve Sněmovně TOP 09 a Starostů a ta se rozpadla. Možná je to jedna z myšlenek pana prezidenta, že jedna jednotná strana je lepší základ pro zajištění stability dané vlády,“ řekl v podcastu Ptám se já.

Vondráček promluvil i o vztahu prezidenta a předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Ten podle svých slov nehodlá soudcovat, nelíbí se mu ale slova předsedy Senátu vůči prezidentovi: „Kolikrát řekl, že pan prezident lže, to taky nemusel říkat.“

Podle poslance ANO a šéfa Sněmovny také není namístě kritizovat vládu za její kroky v době koronakrize. „Jestli tady někdo vykládá, že by to dělal lépe, tak lže,“ dodal s tím, že podle něj největší problém covidu je, že se z něj stala politika.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním článku nebo v podcastových aplikacích.

Celý rozhovor si můžete pustit také ve videu.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované