Hlavní obsah

Jak bude vypadat nový Smíchov? Projděte si největší stavební projekt v Praze

Foto: Sekyra Group

První vizualizace největšího developerského projektu současné Prahy.

Reklama

Po patnácti letech příprav odstartuje proměna pražského brownfieldu na Smíchově. Projekt s názvem Smíchov City, na který dohlíží developerská společnost Sekyra Group, se začne stavět příští týden.

Článek

Developerská společnost Sekyra Group položí 30. září základní kámen projektu s názvem Smíchov City, tím zároveň odstartuje výstavbu první části tohoto obřího projektu.

Jako první vyroste poblíž autobusového nádraží Na Knížecí objekt se dvěma stovkami bytů, které už jsou v prodeji. Podle šéfa developerské skupiny Luďka Sekyry je v této fázi prodána aktuálně asi třetina rezidenčního bydlení.

Zatímco část projektu nazývaná Sever bude převážně rezidenční, přes polovinu jižní části obsadí kampus České spořitelny, zahrnující čtyři kancelářské budovy. Už teď je z pohledu na 3D modelu jasné, že právě druhá fáze zásadně změní tvář celého Smíchova.

Celkové náklady na výstavbu ještě před pár měsíci odhadoval developer na 15 miliard korun. Teď vypadá situace trochu jinak. Dnes už firma ví, že investice může dosáhnout až dvaceti miliard korun. Hlavně kvůli úpravám projektu.

I přesto si je Sekyra úspěchem jistý. Podle svých slov sází s ohledem na současnou epidemiologickou situaci zejména na bytovou část projektu a naopak méně na velké obchodní plochy.

Celkový projekt má být dokončen mezi roky 2030 až 2032, takový je alespoň plán podle výkonného ředitele Sekyra Group Leoše Anderleho.

A jak bude nový Smíchov vypadat? První galerie přináší náhled na severní, rezidenční část. Druhá galerie pak naznačuje řešení jižní části, která se bude rozkládat v blízkosti dnešního Smíchovského nádraží.

Reklama

Doporučované